Žuti čaj - jedan od najpopularnijih napitaka kroz ljeto

Objavljeno 25.09.2012. u kategoriji Zdravlje, Zdrava hrana

Žuti čaj sprema se od tropske biljke pod imenom Camelia Sinensis. To je tropska biljka bijele boje bez nekog specifičnog mirisa. Od te iste biljke spremaju se i zeleni i bijeli čaj. Razlika je jedino u tome što se spremaju od različitih dijelova biljke. Zbog svog djelovanja na tijelo žuti čaj je jedan od najpopularnijih napitaka kroz ljeto.

Žuti čaj - jedan od najpopularnijih napitaka kroz ljeto

Foto: piechot

Camelia Sinensis sadrži antioksidans EGCG koji smanjuje masne zalihe i povećava energiju za funkcioniranje probave. Zbog toga ubrzava metabolizam i uz njega se brzo i zdravo mršavi. Može izgubiti do 2 kilograma tjedno. Čaj ima kofeina pa se ne bi trebao pretjerano uzimati. Preporuča se od 3 do 4 šalice na dan. Čaj također pozitivno djeluje na krvni tlak i srce, naravno ako se uzima u normalnim količinama. Djeluje i protiv depresije, stresa i uz njega se lako možete opustiti. Može pomoći i kod karijesa i za probleme s reumom.

Camelia Sinensis se može kupiti u ljekarnama i čaj se priprema na sljedeći način:

Prokuhanu vodu ostavimo na par minuta da se malo ohladi. Na 1l vode dodamo 1 žlicu čaja i zatim držimo čaj 3 do 4 minute poklopljen u vodi. Na kraju samo ocijedite čaj i preporuča se da ga se ne sladi, ali ako baš želite pametnije je dodati med ili javorov sirup.

Tagovi: žuti čaj, čaj