Zdrava hrana

    • Prirodno sredstvo protiv tjeskobe

      Prirodno sredstvo protiv tjeskobe

      Anksioznost, tjeskoba, uplašenost, uznemirenost i slično česti su problemi koji mogu nastati zbog pritiska na poslu, fakultetu, školi ili kod kuće, a vjerovali ili ne uzročnici su i nekih opasnih bolesti. Ipak, budite bez straha ako ste to sve... Čitaj dalje »

    • Prirodno sredstvo protiv temperature

      Prirodno sredstvo protiv temperature

      Nije toliko poznato, ali povišena tjelesna temperatura zapravo je pozitivna reakcija našeg organizma na upale i infekcije. Što višu temperaturu tijelo razvije znak je da je vaš organizam snažan i odupire se virusima i bakterijama (ipak treba... Čitaj dalje »

    • Prirodno protiv depresije - gospina trava

      Prirodno protiv depresije - gospina trava

      Gospina trava, grmolika biljka žutih cvjetova bila je poznata još u antičko i rimsko doba. Raste širom svijeta, pa je zato lako dostupna. U prošlosti je služila kao biljka koja tjera zle duhove, za smirivanje živaca, zacjeljivanje opeklina i... Čitaj dalje »

    • Prirodno i zdravo šarenilo - bobičasto voće

      Prirodno i zdravo šarenilo - bobičasto voće

      Maline, borovnice, kupine, ribizl, sve to i još mnoštvo drugog voća ubraja se u bobičasto voće. Specifični izgled ploda navedenih biljaka, koji je u obliku bobica raznih veličina i oblika, pretežito crvene, crne ili tamno plave boje, ubraja... Čitaj dalje »

    • Kraljica voća - jabuka

      Kraljica voća - jabuka

      Jabuka, najzastupljenija i najpoznatija voćka, lako je dostupna i može se konzumirati kroz cijelu godinu. Voće zbog kojeg su prvi ljudi istjerani iz Raja, jabuka i te kako ima rajska svojstva, korisna za zdravlje i ljepotu ljudskog organizma.... Čitaj dalje »

    • Slatka prirodna zrna - grožđe

      Slatka prirodna zrna - grožđe

      Jesen je posebna po voću koje je karakteristično za to godišnje doba. Grožđe je voćka od koje se pravi vino, piće bogova, a ljekovitost i hranjiva vrijednost grožđa bez sumnje ga svrstava među najzdravije prehrambene namirnice. Grožđe je... Čitaj dalje »

    • Zdrave zelene loptice - grašak

      Zdrave zelene loptice - grašak

      Grašak ima dugu povijest korištenja kao namirnice za prehranu. U starogrčkim grobovima pronađen je 6000. godina prije Krista, a u Europu je stigao u srednjem vijeku. Grašak spada u porodicu mahunarki i danas se uzgaja u cijelom svijetu. ... Čitaj dalje »

    • Prirodne bjelančevine - grah

      Prirodne bjelančevine - grah

      Biljka donesena iz Amerike na europski kontinent, neutralnog je okusa i bogata je bjelančevinama, a spada u porodicu mahunarki. Postoje razne vrste graha, točnije oko 70 vrsta, a ta namirnica najčešće se priprema u obliku variva. Grah je od... Čitaj dalje »

    • Drevni prirodni lijek - gljive

      Drevni prirodni lijek - gljive

      Već su se u drevnim tradicijama gljive koristile kao prirodan lijek. Općenito, gljiva ima oko milijun i pol vrsta, a znanstveno je obrađeno oko 70 000 vrsta. Gljive su se za hranu koristile još u doba Egipćana, Babilonaca i Indijanaca, a u Kini... Čitaj dalje »

    • Slatko, sočno i prirodno - lubenice i dinje

      Slatko, sočno i prirodno - lubenice i dinje

      Voće ili povrće, lubenica potječe iz Južne Afrike, od kuda se širi na Mediteran i sve dalje u Kinu. Njezin glavni sastav je voda, kao i kod dinje. Dinja dolazi iz Azije i vrlo je slična lubenici. Omiljeno su voće posebno u vrućim ljetnim... Čitaj dalje »

    • Rubin iz prirode - cikla

      Rubin iz prirode - cikla

      Povrće karakteristične crvene, rubin, boje i slatkastog okusa, cikla je vrlo zastupljena i omiljena prehrambena namirnica. Može se jesti na sve načine, a odlična je za osobe koje pate od slabokrvnosti. Njezina ljekovita svojstva bila su poznata... Čitaj dalje »

    • Prirodna super namirnica - brokula

      Prirodna super namirnica - brokula

      Povrće u obliku malog zelenog stabla, obavezan sastojak povrtne juhe ili kao prilog uz meso, brokula se ubraja u jedno od najfinijih, najproučavanijih i najzdravijih povrća uopće. Spada u porodicu kupusnjača, a u prehrani se koristi više od... Čitaj dalje »

    • Banane - zalogaj zdravlja iz prirode

      Banane - zalogaj zdravlja iz prirode

      Tropska biljka, čiji je plod gotovo svima poznat, banana izvorno dolazi iz Jugoistočne Azije. Danas se banana uzgaja u svim tropskim dijelovima svijeta. Nakon pšenice, riže i kukuruza, banana je četvrta biljka na svijetu po prehrambenoj... Čitaj dalje »

    • Zalogaj zdravlja i prirodne ljepote - avokado

      Zalogaj zdravlja i prirodne ljepote - avokado

      Podrijetlom iz Središnje i Južne Amerike, avokado je za narod Maja imao veliko značenje. Naime, smatrali su da avokado ima posebnu mističnost i moći, a zvali su ga i kraljevskim voćem. Tek u 16. stoljeću avokado se širi na europski, a zatim... Čitaj dalje »

    • Zdravo i egzotično - ananas

      Zdravo i egzotično - ananas

      Biljka koja uspijeva na američkom, azijskom i afričkom kontinentu, ananas je voće kiselkastoslatkog okusa i posebnog izgleda, jer se zbog lišća na njegovom vrhu koje izgleda poput krune naziva kralj voća. To tropsko voće posebno je fino, ali... Čitaj dalje »

    • Ukusno, zdravo, prirodno - artičoka

      Ukusno, zdravo, prirodno - artičoka

      Artičoka, biljka zanimljivog okusa i izgleda, stoljećima je cijenjeno povrće. Bila je poznata Grcima i Rimljanima i od tada se koristi u razne svrhe. Posebno se koristila za bolju probavu i bolju funkciju jetre. Iako njezino podrijetlo nije... Čitaj dalje »

    • Ljuta papričica - ljuto, prirodno i zdravo

      Ljuta papričica - ljuto, prirodno i zdravo

      Ovaj plod i dar prirode vrlo je intenzivnog i ljutog okusa, pa se koristi u prehrani kao začin, ili u manjim količinama u prirodnom obliku. Ljuta papričica nezaobilazan je dodatak meksičkim, indijskim i drugim egzotičnim jelima. No njezina... Čitaj dalje »

    • Metvica - svježina i zdravlje iz prirode

      Metvica - svježina i zdravlje iz prirode

      Metvica je biljka koja raste na svim kontinentima osim na Antarktici. Uz njezina ljekovita svojstva, biljka je poznata kao začin za bolji okus i posebnu aromu u prehrani. Njezini zeleni listovi i ljubičasti cvjetovi prepoznatljivi su među ostalim... Čitaj dalje »

    • Maslačak - zdrav i poželjan korov

      Maslačak - zdrav i poželjan korov

      Biljka maslačak poznata je po svom žutom cvijetu, koji, kad sazre, pretvara se u bijelu pahuljastu lopticu, čije sjemenke raznosi vjetar. Ova biljka je samonikla, spada u korov, a rasprostranjena je u krajevima hladne i umjerene klime. Maslačak... Čitaj dalje »

    • Kopriva - žari i prirodno liječi

      Kopriva - žari i prirodno liječi

      Još u antičko doba kopriva je korištena kao lijek. Kopriva je neugodna biljka, jer u dodiru s njom na koži se pojavljuje crvenilo i žarenje. No smatralo se da je upravo zbog toga ta biljka odličan lijek za bolesne zglobove. I danas se kopriva... Čitaj dalje »

    • Najblaža biljka prirode - kamilica

      Najblaža biljka prirode - kamilica

      Jedan od najstarijih lijekova, koji se koristio i koji se koristi i danas gotovo za sve, je kamilica ili poznatiji njezin čaj. Kamilica kao ljekovita biljka bila je poznata Grcima, Rimljanima i Egipćanima. Kamilica se koristi više od 2000.... Čitaj dalje »

    • Šalica zdravlja i ljepote - zeleni čaj

      Šalica zdravlja i ljepote - zeleni čaj

      Već tisućama godina zeleni čaj se cijeni u Aziji kao ljekoviti prirodni napitak. Za njegovo blagotvorno djelovanje znali su drevni narodi, a novija znanstvena istraživanja samo su to potvrdila. Zeleni čaj odličan je lijek za prevenciju od... Čitaj dalje »

    • Prirodno za um i emocije

      Prirodno za um i emocije

      Emocionalni usponi i padovi sastavni su dio života. Epizode sreće, bezbrižnosti ali i zabrinutosti, tjeskobe, nesanice i tuge, doživi svaka osoba u svom životu. Ponekad su uznemirujući osjećaji snažni i ne prestaju, pa ometaju odnose i... Čitaj dalje »

    • Kako prirodno ukloniti toksičnost iz organizma

      Kako prirodno ukloniti toksičnost iz organizma

      Sve što unesemo u organizam može biti procijenjeno u smislu hranjivosti ili toksičnosti. Iako nismo sposobni izravno utjecati na koncentraciju nekih otrovnih tvari u okolišu koji nas okružuje, imamo mogućnost ukloniti toksične tvari iz svog... Čitaj dalje »

    • Zdravo meso – perad

      Zdravo meso – perad

      Perad je izraz koji se koristi za meso kokoši, pataka, gusaka, purana i slično. Meso može biti bijelo ili masnije, tamno, pogotovo kod pataka i gusaka. Bijelo meso je zdravije i sadrži manje masnoće od tamnog mesa.... Čitaj dalje »

    • 5 razloga zašto piti kavu

      5 razloga zašto piti kavu

      Najveći proizvođač kave je Brazil. Vrlo je popularno piće, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Postoje dvije glavne vrste kave, robusta kava koja u sebi ima nešto više kofeina i arabika, tradicionalna kava. ... Čitaj dalje »

    • Kako djeluju gljive na naše zdravlje?

      Kako djeluju gljive na naše zdravlje?

      Oni koji vole japansku prehranu, zasigurno znaju što su shiitake i maitake. Naime, riječ je o gljivama, koje nisu samo dio namirnica od kojih se rade ukusna egzotična jela, već i o gljivama koje imaju veliku ljekovitu vrijednost. Njihova... Čitaj dalje »

    • Ginko - prirodan lijek za bolje pamćenje

      Ginko - prirodan lijek za bolje pamćenje

      Jedna od najstarijih biljnih vrsta na planetu, možda baš zato što je toliko stara i pamti cijelu povijest svijeta odličan je lijek za poboljšanje pamćenja. Ginko biloba stablo je, čiji listovi neodoljivo podsjećaju na male zelene lepeze, a... Čitaj dalje »

    • Pazite li što jedete?

      Pazite li što jedete?

      Kako i što jedemo jednako je važno. Način pripreme i konzumiranja obroka, važan je za njegovo prehrambeno djelovanje, kao i njegov sadržaj ugljikohidrata, bjelančevina, minerala i vitamina. ... Čitaj dalje »

    • Kako se zdravo hraniti?

      Kako se zdravo hraniti?

      Hrana je naš najbolji lijek. Naše zdravlje i vitalnost ovise o tome što jedemo i kako jedemo. Potrebno je razmotriti što jedemo i da li je naša uravnotežena i ukusna. Da bi se osigurala hranjivost i ukusnost hrane, potrebno je upoznati šest... Čitaj dalje »

    • Đumbir - lijek iz korijena

      Đumbir - lijek iz korijena

      Đumbir je poznat kao univerzalni lijek , a zbog svojih ljekovitih i kulinarskih svojstava, koristi se širom svijeta. Srednjovjekovni iscjelitelji su bili uvjereni da đumbir potječe iz rajskog vrta i smatrali su ga kraljem začina.... Čitaj dalje »

    • Čajevac - zdravlje iz prirode

      Čajevac - zdravlje iz prirode

      Ova biljka je od davnina cijenjena među australskim domorocima, a jedan je australski kirurg u 19. stoljeću opisao čajevac kao biljku antiseptik, koja se može koristiti za sprječavanje infekcija prilikom kirurških zahvata.... Čitaj dalje »

    •  Laneno ulje - zdravlje u prirodnoj tekućini

      Laneno ulje - zdravlje u prirodnoj tekućini

      Laneno ulje dobiva se hladnim prešanjem sjemenki lana i na taj način zadržava sva svoja ljekovita svojstva. Ulje lana bogato je alfa-linolenskom kiselinom, a ona pripada omega-3 masnim kiselinama. ... Čitaj dalje »

    • Lan - dar prirode

      Lan - dar prirode

      Lan je od pamtivijeka sastavni dio prehrane čovjeka. Uzgajao se na mezopotamskim poljima, starim sedam tisuća godina. Bio je jedan od najvažnijih izvora vlakana za izradu odjeće, sve do kraja 18. stoljeća, kad je tu ulogu preuzeo pamuk. Njegovo... Čitaj dalje »

    • Lijek iz prirode - lavanda

      Lijek iz prirode - lavanda

      Lavanda je ljekovita biljka, a njezin blagotvoran utjecaj na čovjekovo zdravlje poznat je od davnih vremena. Lavandino ulje tradicionalno se koristi kao antiseptik, analgetik i blagi sedativ. Također, lavanda ima antiseptično djelovanje na... Čitaj dalje »

    • Zdravlje u bijelom – mliječni proizvodi

      Zdravlje u bijelom – mliječni proizvodi

      Mlijeko i njegovi proizvodi, izvor su bjelančevina i vitamina za zdravlje organizma. Općenito, mlijeko je biološka tekućina, koja se luči iz mliječnih žlijezda sisavaca. Ljekovitost i blagotvornost mlijeka na čovjekov organizam znana je od... Čitaj dalje »

    • Bogatstvo omega-3 kiselina – plava riba

      Bogatstvo omega-3 kiselina – plava riba

      Plava riba relativno je jeftina i dostupna namirnica. No, bez obzira na to, vrlo je malo zastupljena na našim jelovnicima, iako se preporučuje njezino konzumiranje barem dva puta tjedno. Srdele, skuše, tuna, losos, papaline, najpoznatiji su... Čitaj dalje »

    • Zdravlje iz mora – rakovi i školjkaši

      Zdravlje iz mora – rakovi i školjkaši

      Dagnje, kamenice, škampi, delicije su, koje nisu cijenjene samo zbog osebujnog okusa, već i zbog ljekovitih svojstava, te blagotvornog djelovanja koje imaju na ljudski organizam. Iako nisu baš lako dostupni, pa je njihova vrijednost i cijena... Čitaj dalje »

    • Jaja – snaga i zdravlje za organizam

      Jaja – snaga i zdravlje za organizam

      Gotovo da i nema čovjeka na svijetu koji nije čuo za jaje ili ga konzumirao. Jaje je nezaobilazna namirnica svakog domaćinstva, ima veliku hranjivost i veliku biološku vrijednost. Jaje je namirnica koja je lako dostupna i lako iskoristiva.... Čitaj dalje »

    • Prirodno bogatstvo vitamina C – agrumi

      Prirodno bogatstvo vitamina C – agrumi

      Agrumi ili citrusi potječu iz jugoistočne Azije, iz krajeva s tropskom i suptropskom klimom. U najpoznatije agrume spadaju limun, grejp, naranča, mandarina i limeta. Zajednička karakteristika agruma, što se tiče nutritivne vrijednosti je da... Čitaj dalje »

    • Krastavac – zdravo i osvježavajuće povrće

      Krastavac – zdravo i osvježavajuće povrće

      Krastavac je povrće, koje potječe iz Azije, točnije iz Indije, a uzgajao se već 3000. godina prije Krista. Nije se koristio samo kao prehrambena namirnica, već su njegova ljekovita svojstva bila poznata starim Egipćanima. Krastavac je tipično... Čitaj dalje »

    • Soja – zdrava namirnica

      Soja – zdrava namirnica

      Soja spada među najstarije kultivirane biljke. U istočnom djelu Azije uzgaja se već 4000 godina, a Europa je za soju saznala dosta kasno, tek u 18. stoljeću. Soja se uzgaja u krajevima umjereno tople i vlažne klime, u kojima nema velikih... Čitaj dalje »

    • Maslinovo ulje – dar bogova

      Maslinovo ulje – dar bogova

      Maslinovo ulje, kako i sam naziv govori, dobiva se iz ploda masline, točnije njegovim prešanjem i mljevenjem. Maslina je biljka, poznata već 4000 godina prije Krista, podrijetlom iz srednje Azije. ... Čitaj dalje »

    • Riža – zalogaj zdravlja

      Riža – zalogaj zdravlja

      Dar bogova, namirnica koja je hranila čovječanstvo, dio mitologije zemalja Dalekog Istoka, riža je namirnica cijelog svijeta i sastavni dio svih svjetskih kuhinja. Podrijetlom iz Kine i Indije, riža je poznata ljudima već 5000. godina. Danas se... Čitaj dalje »

    • Sjemenke – izvori zdrave masti

      Sjemenke – izvori zdrave masti

      Suncokret, sezam, bundeva, izvori su pravog bogatstva i zdravlja za organizam. Konzumiraju se kao zdrave grickalice ili dodatak jelima. Njihovo dobro djelovanje na organizam razlog je zašto se one sve više koriste u prehrani.... Čitaj dalje »

    • Cjelovite žitarice – priroda i zdravlje u malom

      Cjelovite žitarice – priroda i zdravlje u malom

      Mekinje cjelovitih žitarica i hranjive klice bogate su netopljivim vlaknima i fitokemikalijama. Obično su siromašne masnoćama, a zbog svoje hranjive vrijednosti i blagotvornog djelovanja na organizam, preporučuje se bar jedan obrok dnevno od... Čitaj dalje »

    • Rajčica – kraljica povrća

      Rajčica – kraljica povrća

      Rajčica ili paradajz, podrijetlom je povrće iz Južne Amerike, a u Europu je stigla u 15. stoljeću. Zbog vrlo male energetske vrijednosti od 18 kcal na sto grama, rajčica je jedna od najomiljenijih i najkonzumiranijih namirnica u prehrani.... Čitaj dalje »

    • Brusnica – zdrav i prirodan antibiotik

      Brusnica – zdrav i prirodan antibiotik

      Biljka podrijetlom iz Sjeverne Amerike, bila je poznata američkim starosjediocima iz davnina, koji su brusnicu koristili u ljekovite, religijske i prehrambene svrhe. Brusnica raste u obliku grma i ima crveni bobičasti plod, posebnog, trpkog okusa.... Čitaj dalje »

    • Listovi puni zdravlja – zelena salata

      Listovi puni zdravlja – zelena salata

      Zelena salata je lisnato zeleno povrće, poznato širom svijeta. Najčešće se konzumira sirova, kao prilog drugim jelima. Poznata je bila starim Egipćanima, Grcima i Rimljanima, a njezino pravo podrijetlo nije utvrđeno. Stari narodi su joj... Čitaj dalje »

    • Stevija - prirodno, zdravo i slatko

      Stevija - prirodno, zdravo i slatko

      Stevija je biljka koja raste u obliku grma. Porijeklo ove biljke je iz tropskih i suptropskih predjela Sjeverne i Južne Amerike. Stevija se stoljećima koristi kao prirodan i zdrav zaslađivač, a trenutno je odobrena samo u Francuskoj.... Čitaj dalje »

    • Zdravo, koštunjičavo i crveno – trešnje i višnje

      Zdravo, koštunjičavo i crveno – trešnje i višnje

      Ove dvije voćke bile su poznate Rimljanima i Grcima koji su ih koristili kao lijek. Trešnja i višnja, svojim oblikom, bojom i okusom oduvijek su mamile čovjeka, a njihovo bogatstvo hranjivim vrijednostima, stavlja ih visoko na ljestvicu zdravog,... Čitaj dalje »

    • Prirodno, zdravo i zeleno  – špinat

      Prirodno, zdravo i zeleno – špinat

      Špinat potječe iz zapadne Azije, točnije s Iranskog visočja, a u Europu je stigao tek u 15. Stoljeću. Poznat je već 2000. godina. To je povrće zelenih mesnatih listova, izuzetno je zdravo i ukusno. Listovi špinata posebne su zelene boje, a... Čitaj dalje »

    • Slasni i zdravi štapići – šparoge

      Slasni i zdravi štapići – šparoge

      Biljka za koju su znali Rimljani, Grci i stari Egipćani, šparoga je super povrće, iznimno cijenjeno među osobama koji zagovaraju zdravu prehranu i paze na održavanje željene tjelesne težine.... Čitaj dalje »

    • Zdravo i prirodno za probavu – šljiva

      Zdravo i prirodno za probavu – šljiva

      Voće koje potječe iz Azije, šljiva je bila poznata još u starom vijeku. Voćka koja je iskorištena gotovo na sve moguće načine, jer se od nje priprema pekmez, rakija, kompot, ili se konzumira kao sušena slastica, šljiva je bogata hranjivim... Čitaj dalje »

    • Drevna voćka – smokva

      Drevna voćka – smokva

      Smokva se spominje kao voće Rajskog vrta. Ubraja se među najstarije kultivirane biljke. U ljekovite svrhe, smokve su se koristile 2900. godina prije Krista. Smokve su bile omiljeno voće kraljice Kleopatre, koja ih je koristila da bi sačuvala... Čitaj dalje »

    • Zdravi plodovi prirode – orašasto voće

      Zdravi plodovi prirode – orašasto voće

      U orašasto voće ubrajaju se plodovi, primjerice bademi, orasi, lješnjaci, kikiriki, a i svi ostali egzotični plodovi poput indijskih, japanskih, brazilskih oraha i slično. Iako su bili često zabranjivani za konzumiranje zbog sadržaja masti i... Čitaj dalje »

    • Šipak ili nar – crvena kugla zdravlja

      Šipak ili nar – crvena kugla zdravlja

      Šipak se često spominje kao voće koje usporava starenje, tj. voće mladosti. Dok neki govore da je podrijetlo nara izvorno s Mediterana, drugi znanstvenici smatraju da nar dolazi iz Pakistana, sjeverne Indije ili Irana. Također znanstvenici... Čitaj dalje »

    • Prirodno i zdravo do boljeg vida – mrkva

      Prirodno i zdravo do boljeg vida – mrkva

      Žuto ili narančasto duguljasto povrće, mrkva dolazi iz Azije, a za nju su znali Grci i Rimljani, a koristili su ju u medicinske svrhe. Ovo povrće bogato je hranjivim tvarima i lako je dostupno, pa je mrkva omiljena namirnica u pripremanju jela.... Čitaj dalje »

    • Marelice – nježno, zdravo i ukusno voće

      Marelice – nježno, zdravo i ukusno voće

      Smatra se da je marelica došla sa Dalekog istoka, ali nije točno utvrđeno iz koje zemlje. Danas je uzgoj ovog voća proširen na čitav svijet, a voćka uspijeva u područjima s blagom, mediteranskom klimom. Kod ovog voća je zanimljivo da je... Čitaj dalje »

    • Luk – prirodni i zdravi smrdljivac

      Luk – prirodni i zdravi smrdljivac

      Luk se najčešće koristi za pripremanje nekih jela, ili u salatama. Dosta se izbjegava zbog neugodnog mirisa koji ostaje nakon njegovog konzumiranja. Ipak, da se možda više zna o luku i njegovom blagotvornom djelovanju na organizam, luk bi bio... Čitaj dalje »

    • Bogatstvo prirodnih vlakana – leća

      Bogatstvo prirodnih vlakana – leća

      Biljka, porijeklom s Bliskog istoka, leća spada u skupinu mahunarki, a jestivo je njezino sjeme koje ima oblik leće, pa je zbog toga biljka i dobila ime. U ljudskoj prehrani leća sudjeluje još od doba neolitika, a u nekim zemljama svijeta leća... Čitaj dalje »

    • Zdravi žuti klipovi – kukuruz

      Zdravi žuti klipovi – kukuruz

      Kukuruz je biljka koja dolazi iz Sjeverne Amerike, a povijest mu seže čak 4500 godina prije Krista. Danas se kukuruz uzgaja diljem svijeta i jedna je od najvažnijih prehrambenih namirnica. ... Čitaj dalje »

    • Povrće bez kojeg se ne može – krumpir

      Povrće bez kojeg se ne može – krumpir

      Povrće bez kojeg je prehrana u današnjem svijetu nezamisliva je krumpir. Krumpir je biljka, od koje se u prehrani koristi podzemni gomolj. Dolazi iz Južne Amerike, točnije iz Anda. Može se peći, kuhati i pržiti, a kombinacije načina, hrane i... Čitaj dalje »

    • Slatki i zdravi dlakavac – kivi

      Slatki i zdravi dlakavac – kivi

      Podrijetlom iz Kine, ovo voće ima poseban izgled i okus. Kora mu je smeđa i dlakava, a iznutra je jarke zelene boje. Jajolikog je oblika i ima veliku ulogu u preventivi kod određenih bolesti i tegoba ljudskog organizma... Čitaj dalje »

    • Kamilica i njezine blagodati

      Kamilica i njezine blagodati

      Upotrebljavali su je još u davnim vremenima za ispiranje usta, koristili su njenu paru za kako bi otvorili dišne puteve i ublažili nadražaje.... Čitaj dalje »

    • Kako nam češnjak pomaže u očuvanju zdravlja?

      Kako nam češnjak pomaže u očuvanju zdravlja?

      Egipćani su češnjak davali svojim graditeljima piramida kako bi bili što snažniji, koristili su ga u Prvom i Drugom svjetskom ratu protiv gangrene, a proučavao ga je jedan od poznatih francuskih znanstvenika, Louis Pasteur.... Čitaj dalje »

    • Cimet i čemu on služi

      Cimet i čemu on služi

      Začin koji svatko ima kod kuće i vjerujemo da većina ne zna mnogo o njemu i čemu točno on služi. Podrijetlom je iz Azije, a već 5000 godina služi kao začin te je jedan od najstarijih prirodnih lijekova na svijetu. ... Čitaj dalje »

    • Domaći recepti protiv kašlja

      Domaći recepti protiv kašlja

      Vrijeme je prehlada, gripa i ostalih sličnih bolesti koje napadaju naš organizam i slabe njegov imunitet. Šmrcanje, grlobolje, povišena temperatura i neizostavni kašalj, tipični su za ovo doba godine i svaka druga osoba ima navedene simptome.... Čitaj dalje »

    • Čaj za mršavljenje - prirodan način skidanja kilograma

      Čaj za mršavljenje - prirodan način skidanja kilograma

      Danas svatko tko drži imalo do svog izgleda i zdravlja nastoji održavati idealnu tjelesnu težinu. Pretilost loše djeluje na zdravlje organizma, izgled, a time i na samo psihičko stanje osobe. Lijepo tijelo, idealna kilaža i zdrav duh u zdravom... Čitaj dalje »

    • Čaj od šipka za jačanje imuniteta

      Čaj od šipka za jačanje imuniteta

      Nema osobe koja barem jednom u životu nije imala prehladu ili gripu. Ta osoba dobro zna da je standardna procedura za liječenje tih tegoba puno vitamina C, limuna, čaja i inhalacije. Čaj koji se najviše koristi i preporučuje u to vrijeme je... Čitaj dalje »

    • Čaj menta - odličan napitak za zimske dane

      Čaj menta - odličan napitak za zimske dane

      Menta ili metvica, nana, pepermint ili paprena metvica, poznata je biljka i vrlo cijenjena, jer ima ljekovita svojstva. Biljka podrijetlom dolazi s Dalekog Istoka, a od tamo se širi u Europu. Menta se najviše koristi za čaj, koji itekako prija u... Čitaj dalje »

    • Kopriva - jedna od najljekovitijih biljaka

      Kopriva - jedna od najljekovitijih biljaka

      Definitivno jedna od najljekovitijih biljaka u prirodi je kopriva. Svi dijelovi ove biljke imaju ljekovita svojstva, pa je i to razlog zašto je kopriva toliko korisna. Može se koristiti na razne načine, a posebno je poznat čaj od koprive.... Čitaj dalje »

    • Stevija - istine i laži

      Stevija - istine i laži

      Stevija je grmolika biljka čije porijeklo vuče iz tropskih i suptropskih predjela Sjeverne i Južne Amerike. Stevija se od davnina koristila kao prirodan i zdrav zaslađivač. Listovi stevije sadrže steviol glikozid koji je slađi i do 300 puta... Čitaj dalje »

    • Riba za zdrave oči

      Riba za zdrave oči

      Zdravlje nam je iznimno važno. Radimo sve kako bi održali naš organizam zdravim i time spremnim na sve izazove koje nam na put stavlja život koji živimo i svijet koji nas okružuje. Zdrava prehrana i tjelesna aktivnost najvažniji su faktor... Čitaj dalje »

    • Jezgričavo voće - fino i zdravo

      Jezgričavo voće - fino i zdravo

      Kikiriki, bademi, lješnjaci, orasi i indijski oraščići. Fine grickalice ali i zdrave. Ti mali slatki plodovi mogu nas obraniti od različitih bolesti. Tako primjerice kalifornijski oraščići i bademi snižavaju razinu lošeg LDL kolesterola i... Čitaj dalje »

    • Jedite zdravo u srpnju

      Jedite zdravo u srpnju

      Tijekom cijele godine potrebno je paziti na prehranu. Razlog nije samo održavanje željene težine i prekrasne linije već i sama briga o kompletnom zdravlju organizma. Znamo da se često kaže kako je čovjek ono što jede ili je možda još... Čitaj dalje »

    • Zeleni čaj i sve njegove dragocjenosti

      Zeleni čaj i sve njegove dragocjenosti

      Čajevi vrlo djelotvorno mogu utjecati na naše zdravlje pa nije ni čudno što postoje razne vrste čajeva koji se upotrebljavaju kao jedna vrsta lijeka. Pripremaju se na razne načine pa tako i neke zemlje imaju određene manire kako i kada piju... Čitaj dalje »

    • Crni - indijski čaj - blagotvorno djeluje na organizam

      Crni - indijski čaj - blagotvorno djeluje na organizam

      Dosta vam je kave? Crni čaj vam može biti savršena zamjena. Zbog kofeina smanjuje umor i pospanost, a jedna šalica sadržava samo četvrtinu kofeina jedne šalice čaja. Uz to, crni čaj smatra se zdravom zamjenom za kavu.... Čitaj dalje »

    •   Guava - u čemu pomaže

      Guava - u čemu pomaže

      Guava je voće kruškolikog ili oblog oblika veličine jabuke. Potječe i Afrike i Južne Amerike, a danas se najčešće uzgaja u Azijskim zemljama. Kora je u početku zelene boje, a kasnije kada voće sazrije promjeni se u žutu boju. Kora se... Čitaj dalje »

    • Žuti čaj - jedan od najpopularnijih napitaka kroz ljeto

      Žuti čaj - jedan od najpopularnijih napitaka kroz ljeto

      Žuti čaj sprema se od tropske biljke pod imenom Camelia Sinensis. To je tropska biljka bijele boje bez nekog specifičnog mirisa. Od te iste biljke spremaju se i zeleni i bijeli čaj. Razlika je jedino u tome što se spremaju od različitih... Čitaj dalje »

    • Jagode - prirodni afrodizijak

      Jagode - prirodni afrodizijak

      Jagoda, od svih drugih bobica, sadrži najviše vitamina C. Obrok od 100g sadrži samo 27 kalorija. Konzumacija jagoda, zbog velikog udjela vitamina C, poboljšava apsorpciju željeza u organizmu.... Čitaj dalje »

    • Kako izliječiti prehladu?

      Kako izliječiti prehladu?

      Prvo pitanje koje moramo postaviti prije nego uopće krenemo liječiti prehladu je kako spriječiti prehladu. Prehladu možemo spriječiti svakodnevnim aktivnostima kao što su hodanje, tjelovježba, trčanje, unošenje vitamina i minerala u... Čitaj dalje »

    • Jabuka- Kraljica voća

      Jabuka- Kraljica voća

      Svježa je jabuka zdrava užina. Sadrži vitamin C, koji pomaže u očuvanju imunosustava. Ne sadrži puno kalorija, ali sadrži visok udio jednostavnog šećera, slađeg od saharoze, koji se sporije metabolizira, te tako pomaže u kontroli šećera... Čitaj dalje »

    • Grejp - lijek za naše tijelo

      Grejp - lijek za naše tijelo

      Dolazi iz porodice agruma gorkog okusa, te je tropska biljka. Raste na zimzelenom drvetu koji obično naraste do 6 metara, a ponekad i tri puta više. Plodovi narastu do 15 centimetara u promjeru, a najveći proizvođači ovog gorkog voća su... Čitaj dalje »

    • Ljekovito bilje - najstariji oblik medicine

      Ljekovito bilje - najstariji oblik medicine

      Najstariji oblik medicine je upotreba bilja i njihovih pripravaka. Ljekovito bilje raste u svom prirodnom okruženju što je velika prednost biljke da očuva svoja svojstva. Kada se bilje bere, treba mu se pristupiti na poseban način kako bi nakon... Čitaj dalje »

    • Hrana koju jedemo utječe na naše zdravlje

      Hrana koju jedemo utječe na naše zdravlje

      Kaže se da smo ono što jedemo pa je krajnje vrijeme da malo obratimo pozornost što se nalazi u našem hladnjaku i kuhinji.... Čitaj dalje »