Visok tlak - simptomi i kako si pomoći

Objavljeno 19.08.2015. u kategoriji Zdravlje, Njega tijela

Puno opasniji od hipotenzije, visoki krvni tlak nažalost nema nikakve simptome, najčešće se otkriva prekasno pa je i zbog toga dobio naziv “tihi ubojica”.

Visok tlak - simptomi i kako si pomoći

Foto: Flickr.com

Dok tako godinama hipertenzija ne stvara neke tegobe polako povećava rizik srčanom i moždanom udaru, aneurizmi i ostalim kardiovaskularnim bolestima, a napada i bubrege te mrežnicu oka.Uzrok svemu ovome je u 90% slučajeva nepoznat. Važno je redovito mjeriti krvni tlak kako bi se sve izbjeglo, ali i sprječavati pravilnom prehranom i aktivnostima.

Uvijek važno za zdravlje je naravno i tjelovježba, sve sportske aktivnosti pomoći će u cirkulaciji koja stabilizira krvni tlak, a i sastavni je dio dijete koju čovjek sa visokim krnim tlakom mora započeti.Natrij je taj koji povećava krvni tlak pa se unos soli mora drastično smanjiti. Potrebno je i ograničiti suhomesnate proizvode i istovremeno povećati unos niskomasnih mliječnih proizvoda zajedno s voćem i povrćem. Kao dobra izvor kalija preporučaju se banane, rajčice i zeleno lisnato povrće. Na neko vrijeme, preporuča se prelazak na vegetarijansku hranu. Od začina, poznat je dobar efekt češnjaka, važne su i omega-3-masne kiseline pa treba jesti ribe poput skuše, sardina, tuna i to ne samo svježe već i konzervirane. Popis zdrave hrane je dugačak, a vama se preporuča da malo istražite koje sve to namirnice sadrže kalij, natrij i magnezij. Alkohol je jedan od mogućih uzročnika visokog tlaka, pa bi se trebao isključiti u ovakvim situacijama, kava nije opasna, a čak se i preporuča jedna do dvije šalice na dan. Na kraju, važno je i znati da su porcije hrane također važne, sve je zdravo u ograničenim količinama.

Tagovi: visoki tlak, visoki tlak simptomi