Vegetarijanstvo - način života

Objavljeno 03.06.2011. u kategoriji Putovanja, Gastronomija

Prehrana bez mesa, odnosno teletine, svinjetine, ribe, jaja, mlijeka, sira, a vegetarijanci čak izbjegavaju nositi i odjeću i obuću napravljenu od životinjskog krzna ili kože. Vegetarijanstvo je način prehrane koji dolazi od Indijaca, a zatim se širi na Europu i postupno na ostatak svijeta.

Vegetarijanstvo - način života

Foto: Abbie Lou

Na vegetarijanstvo se neki odlučuju iz vjerskih razloga, neki zbog zdravlja, zbog prihvačanja New age filozofije, te kao znak izbjegavanja nanošenja boli životinjama.

Prednosti vegetarijanstva ima mnogo. Nutricionisti tvrde da se takvim načinom prehrane smanjuje masnoća u krvi koje može uzrokovati povišenje povišenog srčanog tlaka, isto tako, kod vegetarijanaca su smanjene bolesti poput tumora, imaju manju tjelesnu težinu, niži krvni tlak. Najidealnija prehrana bila bi mediteranska prehrana, bazirana na maslinovm ulju, svježem voću, kuhanom povrću i ribi. I Svjetska zdravstvena organizacija napravila je piramidu zdrave prehrane gdje su preporučili najviše konzumirati žitarice, mahunarke i voće, a meso, šećer i sol su najmanje preporučene.

Kod izbjegavanja konzumiranja ribe može doći do manjka omega 3 masnih kiselina koje sprečavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti. U mesu i životinjskim proizvodima nalazi se vitamin B 12 kojeg nema u biljnim proizvodima.

Vegetarijanstvo se dijeli na nekoliko skupina:

  • Vegani - u potpunosti izbjegavaju bilo kakve životinjske proizvode i ne upotrebljavaju nikakve proizvode koji su testirani na životinjama.
  • Ovolaktovegetarijanci - jedu mliječne proizvode i jaja.
  • Laktovegetarijanci - jedu mliječne proizvode.
  • Peskovegetarijanci - jedu ribu.
  • Frutarijanci - jedu samo plodove.
  • Fleksiterijanci - prilagođavaju svoju prehranu.
  • Makrobiotičari - jedu hranu koja je propisana samo makrobiotikom.

Mnoge religije podučavaju zabranu oduzimanja života kao što je hinduizam, budizam, taoizam, džainizam i druge. Hinduisti vjeruju kako meso predstavlja agresiju, a da biljna hrana donosi mentalni mir i da ima kvalitetu. Njima oduzimanje života životinjama nije etički čin, te se tako nameće vegetarijanstvo kao način razmišljanja.