Tvor – životinje neugodnog mirisa

Objavljeno 06.06.2011. u kategoriji Zabava, Fotka dana

Sisavci najpoznatiji po izlučivanju tekućine s jakim i smrdljivim mirisom. Izgled im se razlikuje po vrsti tvora, a boje su od crno bijele do smeđe i krem boje. Postoji dvanaest vrsta tvora koji su podijeljeni u četiri roda.

Tvor – životinje neugodnog mirisa

Foto: floridapfe

Nastanjuju Indoneziju i Filipine, te Ameriku od Kanade do Južne Amerike.

Veličina tvora ide od 40 do 94 centimetara, a teže ood 0,50 do 8,20 kilograma. Imaju umjereno izdužena tijela sa kratkim i mišićavim nogama, te duge prednje kandže koje im služe za kopanje.

Boja krzna je najčešće crno bijela, a neke vrste su sive ili smeđe pa i krem boje. Sve vrste su prugaste i to od rođenja.

Hrane se i biljnom i životinjskom hranom, te se njihova prehrana mijenja sa godišnjim dobima. Jedu kukce, ličinke, male glodavce, guštere, žabe, zmije, ptice, pa tako i bobice, travu, lišće, gljive i orahe.

Životinje su koje vole samoću, ali u hladnim danima mogu se naći u skupini kako bi se dodatno ugrijali, te su večernje životinje. Dane najčešće provode u zemljinim hodnicima koje si sami iskopaju. Za vrijeme zimskim mjeseci su dosta neaktivni i rijetko se hrane.

Imaju odlična osjetila za miris i sluh, ali im je vid dosta slab, te žive do tri godine.

Parenje počinje u rano proljeće s time da se mužjaci uvijek pare sa više ženki. Kada se mladunci okote obično su slijepi, gluhi, te su prekriveni s vrlo malo krzna. Tek nakon tri tjedna oči im se otvaraju, a s majkom ostaju do godine dana dok ne budu spolno zreli. Majka nastupa vrlo zaštitnički prema mladuncima, te će pustiti svoj sprej na bilo kakvu opasnost.

Tvorovi proizvode specifičan miris pomoću kojega se brane od neprijatelja, a to je vrlo jak i neugodan miris koji se teško uklanja i iz odjeće. Njihov sprej može izazvati iritaciju, te čak i privremenu sljepoću. A njihova kemijska obrana i više je nego učinkovita.

Tvorovi znaju biti i kućni ljubimci, ali je jedino u SAD-u i Velikoj Britaniji to dopušteno. Ako se tvor drži kao kućni ljubimac njegova žlijezda za miris se može kirurški ukloniti.

Tagovi: tvor, tvorovi