Top deset najboljih komedija

Objavljeno 27.05.2014. u kategoriji Svaštara,

Smijeh je lijek i potrebno je što više se smijati, kako bi stres od svakodnevnog života i problema koji nas opterećuju nestao. Ukusi za filmove, knjige i glazbu su različiti, pa je i smisao za humor kod svake osobe drugačiji. U filmskom svijetu postoji mnoštvo komedija, a koja će se određenoj osobi svidjeti, ovisi o afinitetima te osobe i što je zapravo njoj smiješno.

Top deset najboljih komedija

Foto: flickr.com

Tinejdžerske komedije zasigurno neće biti zanimljive nekom zrelijem gledatelju ili gledateljici, dok s druge strane, adolescenti se neće smijati profinjenijim komedijama, koje naglašavaju poseban smisao za humor. Evo nekoliko komedija koje će vas uspjeti nasmijati bez obzira kakav smisao za humor imate.

  1. Smrt na sprovodu – film iz 2007. godine, kojeg je režirao Frank Oz, odlična je britanska komedija koja prikazuje što se sve može dogoditi i poći po zlu kada se nađe jedna disfunkcionalna obitelj na okupu, da bi ni manje ni više pokopala preminulog oca. Odlična gluma, neočekivani događaji, te niz komičnih situacija dobro će vas nasmijati.
  2. Spaliti nakon čitanja – američka komedija poznate braće Coen ubraja se u takozvane crne komedije, koje se obično obrađuju tabu teme na satiričan način. Odlična gluma i odlična glumačka ekipa, neobični i smiješni zapleti, te neočekivani raspleti, razlog je zašto će vas ova komedija dobro nasmijati.
  3. Tko je ovdje lud – također jedna od komedija braće Coen iz 2000. godine, smještena je u vrijeme prije Drugog svjetskog rata na područje američke države Mississippi, a radnja opisuje avanture trojice bjegunaca iz zatvora. Radnja filma malo podsjeća na Homerovu Odiseju, primjerice kada trojica junaka sretnu sirene na rijeci, koje ih zavedu i uspavaju.
  4. Brianov život – film iz 1979. godine, plod je britanske komičarske grupe Monty Python, a govori o Brianu koji je živio u Isusovo vrijeme i njegov život nesuđenog proroka. Tematika filma je vrlo kontroverzna, jer kritizira religiju i politiku, pa su početni financijeri filma odbili financirati ga. Ipak, film je snimljen i postigao je veliki uspjeh.
  5. Monty Python i Sveti gral – film koji se ubraja u najbolje filmove svih vremena, na komičan način prikazuje legendu o kralju Arthuru. Prikaz prošlosti, legende, povijesti i sadašnjosti , Pythonovci su uspjeli prikazati na satiričan način i sve to uklopiti u jednu cjelinu koja će vas nasmijati do suza. Film je iz 1975. godine, ali i danas oštro konkurira svim ostalim filmovima istog žanra.
  6. Goli pištolj – američka komedija iz 1988. godine serijal je od četiri nastavaka i zapravo parodija na mnoge detektivske i ostale filmove. Glavni lik je policijski poručnik Drebin kojega glumi odličan Leslie Nielsen, a njegova borba protiv zločinaca prikazana je na vrlo komičan način. Film je dobio dobre kritike stručnjaka i publike, pa spada među omiljene komedije.
  7. Pink Panther- najvjerojatnije nema osobe koja nije gledala barem jedan od serijala filmova o zbunjenom inspektoru Clouseauu, koji izluđuje ponajprije svog šefa, a onda i sve ostale, pa čak i same zločince. Peter Sellers koji tumači ulogu inspektora odlično je odglumio svoj lik, a film je dobio brojne nagrade. Prvi film iz serijala govori o krađi dragulja Pink Panthera i izašao je 1963. godine. Redatelj filma je Blake Edwards.
  8. Četiri sobe – američka bizarna komedija iz 1995. godine govori o recepcionaru, koji u svojoj prvoj noći na poslu doživi niz komičnih avantura. Film je sastavljen od četiri priče koje se događaju u četiri različite hotelske sobe, a svaku priču potpisuje drugi redatelj. Ulogu recepcionara odlično je odglumio Tim Roth, zbog čega je dobio pohvale kritičara i gledatelja iako film nije baš općenito dobio dobre kritike. No, dobro će vas nasmijati bez obzira na to.
  9. Mrak film – ovaj film je omiljena komedija mlađe generacije gledatelja, jer se zapravo radi o parodiji svih horror filmova. Film ima još četiri nastavaka, a koliko su god neki dijelovi radnje filma zastrašujući i jezivi, zapravo na kraju ispadaju komični, zbog samih likova i same glume.
  10. Mamurluk – američka komedija iz 2009. godine, opisuje momačku večer ili bolje reći momački vikend u Las Vegasu, u kojem sudjeluju četiri prijatelja. Nakon što obećaju jedan drugome da će to biti vikend koji nikad neće zaboraviti, bude se sljedeće jutro s potpunim gubitkom pamćenja u sobi, koja je u totalnom kaosu. Film je dobio općenito dobre kritike, a snimljen je i drugi dio.

Među navedenim filmovima, svatko će pronaći bar jedan za sebe s obzirom na ukus i smisao za humor. A što je bolje od dobre komedije, udobne fotelje i zdjele kokica za duge zimske noći. Samo pazite dok se smijete i jedete kokice.

Tagovi: top 10 komedija, komedije, komedija, najbolje komedije