Top 10 najboljih glumica

Objavljeno 15.10.2013. u kategoriji Svaštara,

Lijepe, zavodljive, šarmantne, karizmatične, a prije svega zavidno inteligentne, glumice ne samo da su očaravale milijune muškaraca, već su mnogo doprinijele poboljšanju statusa žena u muškom svijetu. Time što su stekle svjetsku slavu i neovisnost zahvaljujući vlastitim talentima i naporima, zadobile su poštovanje i simpatije , te bile nadahnuće generacijama žena kao simboli slobode, avanture i oživotvorenja sna.

Top 10 najboljih glumica

Foto: Pinterest.com

Za vas smo izabrali tek nekoliko takvih, koje su na svojstven način ostavile trag ne samo u sedmoj umjetnosti, nego i u drugim vidovima društvenog života.

1. Meryl Streep - rodila se 1949. U New Jerseyu, a glumačku karijeru započela je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća na broadwayskim daskama. U film je ušla sedamdesetih i kritika je odmah prepoznala potencijal u mladoj glumici. Angažmane je s lakoćom dobivala i u zrelim godinama, pa je i u novom tisućljeću zaposlena kao i u mlađim danima. Pamtimo je po filmovima poput Lovac na jelene, Manhattan, Kramer protiv Kramera, Sofijin izbor, Moja Afrika, Smrt joj dobro stoji, Mostovi okruga Madison, Sati, Mandžurijski kandidat, Lemony Snicket, Vrag nosi Pradu, Previše je složeno, Željezna dama, Začin za brak i još 19 drugih. Posljednje ostvarenje joj je u filmu August: Osage county iz 2013. godine.

2. Kate Blanchet – ova Australka rođena je 1969. u Melbourneu, studirala je dramu i nakon kazališta debitirala 1997. u filmu Paradise Road (Cesta za raj). Svoj talent proslavila je u filmu Talentirani gospodin Ripley (1999.), a zatim i u horror-trileru Dar, te trilogiji Gospodar prstenova. Njezina svestranost široko je prepoznata i u posljednjih deset godina viđamo ju često u hit-filmovima poput Veronica Guerin, Avijatičar, Bilješke o jednom skandalu, Babel, Zlatne godine kraljice Elizabete, Nema me, Neobična priča o Benjaminu Buttonu, Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje, Robin Hood (2010.) i Hanna. I danas rado nastupa u kazalištu.

3. Jodie Foster – ova intelektualno veoma nadarena glumica, redateljica i producentica rođena je 1962. godine u Los Angelesu. Prvu ulogu dobiva sa samo tri godine, kada nastupa u reklami za Coppertone, a za Oskara nominirana je sa 12 godina, glumeći lik maloljetne prostitutke u Scorseseovom filmu Taksist. Prvog Oskara je osvojila 1988. godine filmom Optužena, u kojem glumi žrtvu silovanja, a 1991. i drugog, ulogom FBI-jeve detektivke u filmu Kad jaganjci utihnu. Novac i slava omogućili su joj da se upusti u režiranje i produciranje, te da bira uloge. Slavnija ostvarenja su joj Obitelj Adams, Lisice, Five Corners, Na meti mafije, Maverick, Kontakt, Ana i kralj, Soba panike, Neustrašiva, Insider, te u novom filmu Elysium.

4. Helen Mirren – rođena je 1945. u Londonu, a glumila je čak tri kraljice, Elizabetu I (u seriji Elizabeta I, 2005.), Elizabetu II, koja joj je donijela Oskara (Kraljica, 2006.) i kraljicu Charlotte u filmu Ludilo kralja Georgea iz 1994. Uz filmsku, Helen Mirren ima i zavidnu kazališnu karijeru. Neki od 35 značajnijih filmova u kojima je glumila su Ekskalibur, 2010: Druga odiseja, Bijele noći, Djevojke s duplerice, Ubojice iz sjene, Nacionalno blago 2, Legenda o čuvarima, Oluja, Arthur, te posljednji Hitchcock.

5. Ingrid Bergman – poznata Šveđanka rođena je 1915. u Stockholmu. Filmsku karijeru započela je u Švedskoj, glumom u filmu Gustafa Molandera Munkbrogreven iz 1935., a Hollywood je prepoznao njen talent u filmu Intermezzo istog redatelja iz 1936. godine. Uskoro Ingrid postaje internacionalna zvijezda, popularana kako u SAD-u, tako i u Europi. Osvojila je čak tri Oskara, dva za najbolju glumicu (Plinsko svjetlo, 1945. i Anastasia 1957.) i jednu za najbolju sporednu ulogu (Ubojstvo u Orient Expressu, 1974.). Iako je mnogima najviše ostala u sjećanju po ulozi u Casablanci, Ingrid nije imala visoko mišljenje o tom filmu. Česta je zbrka oko nje i Ingmara Bergmana, s kojim niti je bila u braku niti u rodbinskoj vezi, premda su surađivali. Ingmar je, naime, oženio Ingrid von Rosen, koja je uzela njegovo prezime. Umrla je 1982., nakon borbe s rakom dojke.

6. Hilary Swank – ova dobitnica dvaju Oskara rođena je u Lincolnu , Nebraska 1974., živjela je u kamp-prikolici i nastupala na plivačkim i gimnastičkin natjecanjima. Hollywoodsku karijeru je počela sporednom ulogom u filmu Buffy: ubojica vampira, 1992., zatim u Karate kidu 4 (1994.). Glumila je i u nekoliko serija Beverly Hillsa. Za glavnu ulogu u filmu Dečki ne plaču iz 1999. dobila je Oskara i Zlatni globus. Iste je nagrade primila za ulogu boksačice u filmu Clinta Eastwooda Djevojka od milijun dolara (2004.).

7.Scarlett Johannson – glumica, pjevačica, model, rođena je u New Yorku 1984. godine. Počela je glumiti sa deset godina u fantastičnoj komediji Sjever (1994.). Proslavio ju film Šaptač konjima iz 1998. godine, a odličnu ulogu odigrala je i u filmu Sofie Coppola Izgubljeni u prijevodu. Woody Allen proglasio ju je svojom muzom, nakon odlične glume u Završnom udarcu.

8. Nicole Kidman – rodila se u Honaluluu 1967., ali je odrasla u Sydneju u Australiji. S mužem Tomom Cruiseom glumila je u dva filma – Dani groma (1989.), s kojim je i stekla slavu, te u kultnom filmu Stanleya Kubricka Oči širom zatvorene (1999.) – ali njena slava buknula je tek nakon rastave s Cruiseom 2001. godine. Tada ostvaruje odlične uloge u filmovima Moulin Rouge, Uljezi, Sati, Dogville, Studengora, Prevoditeljica, Australija i drugima. Pohvale kritike dobila je i za nastup u broadwayskom komadu Blue Room 1998. godine.

9. Isabelle Adjani – ova francuskinja rođena je u Parizu 1955. godine. Karijeru je započela u kazalištu, zatim je odigrala nekoliko manjih uloga u filmovima. Kritičare je osupnula glumom u filmu Priča o Adeli 1975. godine, te je bila nominirana za Oscara, čime je dobila kartu za Hollywood. Među najbolja ostvarenja spadaju horror filmovi, Nosferatu Wernera Herzoga (1979.) i Possession Andrzeja Żuławskog, koji joj je donio nagradu César. Ima sina s glumcem Danielom Day-Lewisom, a bila je zaručena i s poznatim skladateljem elektronske glazbe Jeanom Michelom Jarreom.

10. Vivien Leigh – rodila se kao Vivian Mary Hartley 1913. u Darjeelingu u Indiji. Roditelji su podupirali njezin san da postane velika glumica i upisali je na Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti u Londonu, ali studij napušta već nakon godinu dana, 1933. Proslavila se filmom The Mask of Virtue (1935.), a zacijelo je najpoznatija po ulozi Scarlet OHarra u filmu Zameo ih vjetar (1939.), za koju je dobila Oscara. Drugog Oskara i Zlatni globus priskrbio joj je Tramvaj zvan čežnja. Jedna od najljepših žena svog vremena nije imala sreće u ljubavi, što je bio jedan od uzroka njene depresije i živčanog sloma 1953. Umrla je 1967. od tuberkuloze.

Ovih deset ikona filmske umjetnosti predstavljaju tek komadićak velikog zvjezdanog neba slavnih glumica. Njihovi su filmovi redom velika umjetnička djela u kojima su one umjetnost u pokretu. Sigurni smo da nećete pogriješiti pogledate li koji njihov film.

Tagovi: glumica, glumice, oscar, kazalište, film