Sveta planina Fuji

Objavljeno 08.07.2013. u kategoriji Putovanja, Svijet

Japan je oduvijek bio zemlja egzotike, neshvatljiva i neobična. Smještena daleko na istoku, kao da je sačuvala svoje tajne od ostalog svijeta. Daleki i za mnoge nedostižni otoci, predmet su mašte i divljenja zbog svoje jedinstvene kulture i krajolika.

Sveta planina Fuji

Foto: Fumitaket

Jedna od veličanstvenih znamenitosti Japana je planina Fuji. Svjetski opjevana ili naslikana od poznatih umjetnika,planina nikad nije mogla prikazati svoju pravu čar. Izgled osamljene i masivne ljepotice mijenja se poput raspoloženja. Igra svjetlosti Sunca na njezinim padinama, obrub snježnog ogrtača ili skrivenost u oblacima čine ju simbolom Japana, kao i izlazeće Sunce. Fuji izaziva poštovanje i božansko štovanje i čuđenje.

Planina Fuji je zapravo neugasli vulkan koji se u visinu diže 3376 metara. Neprestani izljevi lave i pepela stvorili su naoko simetričan stožac čiji vrh, a zapravo rub kratera, kao da je ravno odrezan. Ipak, to je samo privid, jer krater ima osam vrhova ili takozvanih osam Fujijevih latica.

Japanci planinu često nazivaju Fuji –san. To je titula koja se daje časnim osobama, jer planinu štuju budisti i pripadnici različitih drugih religija.

Posebnu ljepotu Fuji ima za vrijeme izlaska Sunca, kad se rumene boje neba razliju po njegovom snježnom ogrtaču, pa planina izgleda kao da je u plamenu. Možda je i to jedan od razloga zašto nosi ime Fuji, nastalo od riječi fuchi što znači „vatra“ na domorodačkom jeziku naroda Ainu.

Danas je Fuji najveća japanska turistička atrakcija, sa oko 80 milijuna posjetitelja godišnje. Od njih barem 250 tisuća se popne na planinu, jer doživjeti izlazak Sunca u zemlji izlazećeg Sunca, na Fujiju okupanom Sunčevim zrakama, nezaboravan je doživljaj.

Tagovi: planina fuji, fuji