Sve što trebate znati o eteričnim uljima

Objavljeno 14.12.2015. u kategoriji Zdravlje, Njega tijela

Eterična ulja su hlapljive tvari koje se dobivaju iz biljnih materijala. Posebni ekstrakti iz biljaka nastaju destilacijom vodene pare ili tještenjem. Eterična ulja lijepu mirišu te se često koriste i u medicinske svrhe, ali obavezno je poznavati svojstva eteričnih ulja prije kupnje.

Sve što trebate znati o eteričnim uljima

Eterična ulja su hlapljive tvari koje se dobivaju iz biljnih materijala. Posebni ekstrakti iz biljaka nastaju destilacijom vodene pare ili tještenjem. Eterična ulja lijepu mirišu te se često koriste i u medicinske svrhe, ali obavezno je poznavati svojstva eteričnih ulja prije kupnje. Osim prednosti, postoje i nedostaci eteričnih ulja. Eterična ulja sadrže male molekule i lipofilnost stoga ih je potrebno razrijediti prije nanošenja na kožu. Tim postupkom se smanjuju oštećenja na koži te prebrzi ulazak u organizam koji može uzrokovati neugodne nuspojave.

Eterična ulja služe za aromaterapiju kojom se poboljšava fizičko, mentalno i emotivno zdravlje ljudi, djeluju na čovjekovo raspoloženje i emocije.Koristi se i u kozmetičke svrhe, razne tretmane te u kulinarstvu. Kada kupujete eterično ulje obavezno morate pročitati etiketu jer na njoj mora pisati latinsko ime roda i vrste biljke, dio biljke iz koje je dobiveno ulje, način uzgoja, datum i rok trajanja, zemlja u kojoj je biljka rasla te glavni kemijski sastav. Eterična ulja uvijek morate držati dobro zatvorena u tamnim bočicama, izvan dohvata djece i izvora vatre. Dobro je znati kako ne postoje eteričan ulja jabuka, jagoda, krušaka i sličnog voća.