Sunčev sustav - naš dom

Objavljeno 28.06.2013. u kategoriji Svaštara,

Sunčev sustav čini zvijezda Sunce i osam planeta koji kruže oko nje po određenim putanjama. Uz planete dio sustava su i 77 satelita tj. mjeseca koji kruže oko tih planeta, te asteroidi, kometi i ostale krhotine koje kruže oko Sunca. Kao i svi ostali dijelovi svemira, Sunčev sustav nastao je iz oblaka prašine i plina.

Sunčev sustav - naš dom

Foto: Cornell SPIF

Prije 4,5 milijardi godina pod utjecajem gravitacije, skupio se oblak prašine i plina koji se počeo okretati. U njegovom središtu materija se počela zagrijavati i stvarati protusunce. Od ostatka materije postupno su nastajali planeti, koji oko protosunca tj. sunca kruže u istom smjeru i u istoj ravnini. Tako je nastao naš Sunčev sustav. Zanimljivo, ali Sunčev sustav ima svoju masu. Tako Sunce sadrži 99 posto mase čitavog sustava, a ostatak čini Jupiter. Sve unutar sustava kruži oko Sunca zbog utjecaja njegove gravitacije. Planete koji kruže oko Sunca dijelimo na unutarnje ili terestričke, a to su Merkur, Venera, Zemlja i Mars i na vanjske ili plinovite, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Do 2006. godine Sunčev sustav imao je devet planeta. Deveti planet bio je Pluton ali taj njegov status je tada ukinut. Terestrički planeti građeni su od stijena i metala, imaju krutu površinu i rotiraju polako, dok plinoviti planeti rotiraju brzo i imaju debelu atmosferu od vodika i helija.

Kometi su tijela od leda i prašine sa rubnih dijelova Sunčevog sustava. Pošto se radi o hladnim i tamnim tijelima, njihovo približavanje Suncu zagrijava ih i otapa, pa dobivaju sjajni rep od prašine i plina okrenut od Sunca.

Meteoridi su krhotine stijena promjera do 1 metra. Kada uđu u Zemljinu atmosferu izgore, pa uzrokuju kišu meteora ili zvijezda padalica. Najpoznatije kiše meteora koje se mogu promatrati i golim okom na večernjem nebu su Perzeidi i Leonidi.

Meteoriti su dijelovi i čestice stijena koje padnu na Zemlju.

Asteroidi su stjenovita tijela, koja se nalaze između Marsa i Jupitera.

Postoji dogovor da asteroidima ime daju otkrivači, kometi dobivaju ime po onima koji su ih otkrili, a meteoriti prema mjestu na koje su pali.

Naš dom Sunčev sustav vrlo je živo mjesto. Ali za naš život jedino idealno mjesto je planet Zemlja. Zato bi trebali biti puni poštovanja i zahvalnosti prema njoj što jako često zaboravljamo.

Tagovi: sunčev sustav, asteroidi, kometi, meteoriti