Sunčev sustav na našem dlanu

Objavljeno 14.10.2013. u kategoriji Svaštara,

Ako šećete Bogovićevom ulicom u Zagrebu pred vama će se stvoriti velika kugla zlatne boje, koja svakodnevno plijeni znatiželjne poglede prolaznika i posjetitelja.

Sunčev sustav na našem dlanu

Foto: Flickr.com

Čekate li nekoga kod Hypo banke na Trgu bana J. Jelačića, pozornost će vam privući metalna pločica s kuglicom na obližnjem stupu, a ako krenete prema Tkalči, na zidu zgrade kućnog broja 21 dočekat će vas još jedna.

Akademski kipar Ivan Kožarić prvi puta je predstavio svoje umjetničko djelo 1971. godine. Prizemljeno Sunce, skulptura u obliku zlatno obojane kugle prikazivala je umjetnikovu viziju Sunca spuštenog na Zemlju. Prvotna lokacija Sunca bila je na Trgu maršala Tita, a u sljedećih dvadesetak godina Sunce se selilo na različite lokacije. Konačno prizemljeno je 1994. godine u Bogovićevoj ulici.

Maštovito djelo poznatog hrvatskog umjetnika zagolicalo je maštu i postalo inspiracija za daljnja umjetnička stvaranja. Mladi zagrebački umjetnik Davor Preis iskoristio je upravo Prizemljeno Sunce, da bi 2004. godine na ulice Zagreba prizemljio i ostale planete Sunčeva sustava. Devet planeta postavljeno je na različite lokacije, a omjeri njihovih udaljenosti i i veličina u Zagrebu približno odgovaraju onima u stvarnosti.

Od polazne točke Prizemljenog Sunca, prvi planet Merkur nalazi se u Margaretskoj ulici broj 3, zatim Venera na Trgu bana J. Jelačića 3, Zemlja u Varšavskoj 9, Mars u Tkalčićevoj 21, Jupiter u Voćarskoj 71, Saturn u Račićevoj 1, Uran u Sigetu broj 9, Neptun u 3. Kozari putu kod broja 48 i Pluton na podvožnjaku aleje Bologne. Kad je Sunčev sustav postavljen, Pluton je još uvijek imao status planeta, kojeg je izgubio 2006. godine.

Iako je cijeli projekt imao težište na umjetničkom izražaju, možemo ga promatrati i kao važnu popularno znanstvenu instalaciju. Njime se Zagreb ubrojio u europske i svjetske gradove koji već odavno imaju slično prizemljen Sunčev sustav.

Instalacija može biti i igra u kojoj se otkrivaju lokacije postavljenih planeta. Tako je svaki tragač zapravo glavni protagonist igre i na zanimljiv naćin dolazi do informacija o udaljenostima i smještaju planeta Sunčevog sustava.

Tagovi: sunčev, sustav, sunce, sunčev sustav, planeti