Slasni i zdravi štapići – šparoge

Objavljeno 20.03.2014. u kategoriji Zdravlje, Zdrava hrana

Biljka za koju su znali Rimljani, Grci i stari Egipćani, šparoga je super povrće, iznimno cijenjeno među osobama koji zagovaraju zdravu prehranu i paze na održavanje željene tjelesne težine.

Slasni i zdravi štapići – šparoge

Foto: Lisa A.

Šparoga se koristila u Kini, 3000. godina prije Krista za liječenje čireva, opeklina i kašlja. Šparoga raste kao samonikla biljka ili se uzgaja, a razlikuje se bijela i zelena šparoga.

Šparoge su bogate folnom kiselinom. Folna kiselina posebno je preporučljiva za vrijeme trudnoće jer štiti plod, zatim štiti srce od raznih bolesti, a brano organizam od razvoja raznih vrsta karcinoma. Glutation u šparogama djeluje kao antioksidans u organizmu, antioksidativni flavonoid rutin štiti krvne žile, saponini sprječavaju apsorpciju kolesterola u probavnim traktu, a topljiva i netopljiva vlakna pomažu zdravlju i pravilnom radu probavnog trakta.

Šparoga je bogata i vitaminom B6, koji jača imunitet organizma, smanjuje mučnine u trudnoći i ublažava predmenstrualne tegobe. Kroz povijest, šparoga se koristi kao lijek za otežano mokrenje, ima dobar utjecaj na bubrege, pa se smatralo da može rastvoriti bubrežne kamence, korisna je za liječenje slabokrvnosti i služi za detoksikaciju organizma.

Šparoga se smatra i afrodizijakom, a sastojak je mnogi estetskih i bolesničkih dijeta. Šparoga se koristi u mnogim jelima i raznim kombinacijama, a najbolja iskoristivost njezinih hranjivih tvari je ako se šparoga kuha na pari. Ipak, ako se kuha u vodi, preporučuje se da vrhovi povrća ostanu izvan vode, okrenuti prema gore, jer se u njima nalazi najviše fitonutrijenata, čija se nutritivna vrijednost gubi kuhanjem u vodi.