Gastronomija

  • Indijska hrana - poznata po raznolikostima začina i bilja

   Indijska hrana - poznata po raznolikostima začina i bilja

   Indijska je hrana poznata raznolikostima začina i bilja. Najvažniji sastojci u indijskoj kuhinji su žitarice koje se jedu sa grahom ili lećom, s povrćem, poslužuju se jela od ribe, mesa, peradi i slično. ... Čitaj dalje »

  • Datulje - slatko voće

   Datulje - slatko voće

   Datulje su među prvim voćem koje je čovjek uzgojio. Tijekom arheoloških iskapanja otkriveni su ostaci palmi datulja još iz kamenog doma. Smatra se kako potjeće iz sjeverne Afrike, a danas se uzgaja u svim suptropskim predjelima. U Europi... Čitaj dalje »

  • Čili - ljute papričice

   Čili - ljute papričice

   Ljute papričice kojih ima preko 100 vrsta. Razlikuju se po boji, ljutini, okusu, veličini, obliku, a samo u Meksiku ih ima oko 150 vrsta. Najčešće su zelene ili crvene boje, a neke najpopularnije su jalapeno, cayenne, anaheim, ancho, habanero.... Čitaj dalje »

  • Vegetarijanstvo - način života

   Vegetarijanstvo - način života

   Prehrana bez mesa, odnosno teletine, svinjetine, ribe, jaja, mlijeka, sira, a vegetarijanci čak izbjegavaju nositi i odjeću i obuću napravljenu od životinjskog krzna ili kože. Vegetarijanstvo je način prehrane koji dolazi od Indijaca, a zatim... Čitaj dalje »

  • Meksička hrana, kuhinja i začini

   Meksička hrana, kuhinja i začini

   Meksička je hrana poznata po raznolikim okusima, njezinom intenzitetu, te bogatsvu začina. Miris i sam okus hrane koji je specifičan za meksičku hranu mami nas da okusimo dio te kulture. Danas, osim kineske i talijanske kuhinje, poznata je i... Čitaj dalje »

  • Tajlandska hrana i kuhinja

   Tajlandska hrana i kuhinja

   Kažu da je Tajland zemlja tisuću osmijeha, smatra se i da je najegzotičnija zemlja Jugoistočne Azije. Tajland je poznat po kombiniranju namirnica i začina, a njihova hrana mora biti primamljiva na pogled.... Čitaj dalje »

  • Kineska hrana i kuhinja

   Kineska hrana i kuhinja

   Kineska kuhinja bogata je začinima i jako je aromatična. Hrana se priprema na puno načina, a smatra se da je kineska kuhinja najraznovrsnija na svijetu.... Čitaj dalje »