Putovanja

 • Najbolje biciklističke staze u Hrvatskoj

  Najbolje biciklističke staze u Hrvatskoj

  Hrvatsku, ali i sve druge države najbolje možete istražiti na biciklu. Ne trošite na benzin, na karte po busevima i tramvajima, ne morate hodati već vam je potreban bicikl i avantura može...

  Više »

 • Hrvatska

  • Najbolje biciklističke staze u Hrvatskoj

   Najbolje biciklističke staze u Hrvatskoj...

   Hrvatsku, ali i sve druge države najbolje možete istražiti na biciklu. Ne trošite na benzin, na karte po busevima i tramvajima, ne morate hodati...

  • Park prirode Učka

   Park prirode Učka...

   Park prirode Učka proglašen je 1999. godine. Park je zapravo dio planinskog masiva Učka, smještenog na Istarskom poluotoku. Specifičnost njegove...

 • Gastronomija

  • Indijska hrana - poznata po raznolikostima začina i bilja

   Indijska hrana - poznata po raznolikostima...

   Indijska je hrana poznata raznolikostima začina i bilja. Najvažniji sastojci u indijskoj kuhinji su žitarice koje se jedu sa grahom ili lećom, s...

  • Datulje - slatko voće

   Datulje - slatko voće...

   Datulje su među prvim voćem koje je čovjek uzgojio. Tijekom arheoloških iskapanja otkriveni su ostaci palmi datulja još iz kamenog doma. Smatra...

 • Svijet

  • Pariz - grad ljubavi

   Pariz - grad ljubavi...

   Mnogi ga nazivaju gradom ljubavi ili gradom svjetlosti, ali to su samo neki od naziva za ovaj predivan, glavni grad Francuske. Smjestio se na obalama...

  • Sicilija - duh prošlosti

   Sicilija - duh prošlosti...

   Otok Jadranskog mora, tipični mediteranski krajolik, dom mafije, Sicilija je oduvijek bila privlačna za turiste i posjetitelje širom svijeta....

  • Najbolje biciklističke staze u Hrvatskoj

   Najbolje biciklističke staze u Hrvatskoj

   Hrvatsku, ali i sve druge države najbolje možete istražiti na biciklu. Ne trošite na benzin, na karte po busevima i tramvajima, ne morate hodati već vam je potreban bicikl i avantura može početi. Hrvatska je prekrasna zemlja i najbrže ćete... Čitaj dalje »

  • Pariz - grad ljubavi

   Pariz - grad ljubavi

   Mnogi ga nazivaju gradom ljubavi ili gradom svjetlosti, ali to su samo neki od naziva za ovaj predivan, glavni grad Francuske. Smjestio se na obalama rijeke Seine, u sjevernoj Francuskoj. U samom srcu pokrajine Île-de-France.... Čitaj dalje »

  • Park prirode Učka

   Park prirode Učka

   Park prirode Učka proglašen je 1999. godine. Park je zapravo dio planinskog masiva Učka, smještenog na Istarskom poluotoku. Specifičnost njegove bujne vegetacije i na višim nadmorskim visinama posljedica je osobitosti klime zbog blizine mora.... Čitaj dalje »

  • Telašćica - uvala mira i ljepote

   Telašćica - uvala mira i ljepote

   Biser hrvatskog Jadrana, uvala Telašćica smještena je u jugoistočnom dijelu Dugoga Otoka. Okružuje ju 13 otoka i otočića, a unutar uvale nalaze se još šest otočića, nekoliko uvala i hridi. Parkom prirode proglašena je 1988. godine.... Čitaj dalje »

  • Vransko jezero - raj za ptice

   Vransko jezero - raj za ptice

   Uz Lonjsko polje, Vransko jezero spada u jedinstveno močvarno područje, ali za raliku od Lonjskog polja, koje je u unutrašnjosti Hrvatske, ovaj Park prirode smješten je u njezinom priobalnom dijelu.... Čitaj dalje »

  • Park prirode Velebit

   Park prirode Velebit

   Velebit je najduža planina u Hrvatskoj. Geološki spada u planinski lanac Dinarida. Po visini je tek četvrta planina u Hrvatskoj, iza Dinare, Kamešnice i Biokova. U podjeli na temelju morfoloških, reljefnih, bioloških i zemljopisnih... Čitaj dalje »

  • Sicilija - duh prošlosti

   Sicilija - duh prošlosti

   Otok Jadranskog mora, tipični mediteranski krajolik, dom mafije, Sicilija je oduvijek bila privlačna za turiste i posjetitelje širom svijeta. Njezina bogata kulturna baština i prirodne ljepote nudile su nezaboravan doživljaj koji će svaki... Čitaj dalje »

  • Matterhorn - piramida alpskog krajobraza

   Matterhorn - piramida alpskog krajobraza

   Priroda je opet pokazala svu svoju kreativnost i smisao za stvaranje čudesnih oblika i ljepota. Jedno od takvih njezinih djela je i planina Matterhorn, jedinstvena po svom izgledu i obliku. Smještena na talijansko-švicarskoj granici, poznata je... Čitaj dalje »

  • Sigurna vožnja - kočenje motorom

   Sigurna vožnja - kočenje motorom

   Odlazak na more vlastitim automobilom pred mladog vozača stavlja nove izazove. Dugačak i zahtjevan put navodi mnoge svježe vozače na razmišljanje o uštedi goriva i pouzdanosti svojeg vozila.... Čitaj dalje »

  • Valpovački dvorac i bijela gospođa

   Valpovački dvorac i bijela gospođa

   Gotovo za svaki dvorac uvijek je vezana neka legenda o duhu koji živi u njemu. Sve te priče usmeno su se prenosile sa koljena na koljeno u narodu, pa je svaki narator još pridodao neke pojedinosti iz svoje mašte da priča bude što zanimljivija... Čitaj dalje »

  • Dublin - prijestolnica Irske

   Dublin - prijestolnica Irske

   Mala otočna zemlja u Atlanskom oceanu i prvi susjed Velikoj Britaniji, Irska je oduvijek bila privlačna i bajkovita zemlja. Njezine nepregledne zelene površine, plavetnilo oceana i strmi klifovi, očaravali su posjetitelje sa svih strana svijeta.... Čitaj dalje »

  • Top 10 europskih destinacija

   Top 10 europskih destinacija

   Čovjek je oduvijek bio u tranzitu. Njegova vječna težnja za kretanjem i želja za otkrivanjem novih stvari i mjesta, tjerala ga je na različite pothvate i putovanja. Turisti, putnici, posjetitelji ili samo prolaznici, imaju želju da uvijek vide... Čitaj dalje »

  • Bura - taj neugodni vjetar

   Bura - taj neugodni vjetar

   Naša jadranska obala poznata je po svojim ljepotama i čistom moru. Ali Jadran je specifičan po još jednom prirodnom fenomenu, a to je bura. Ona je poznata još od davnih dana iz starih putopisa, pa sve do danas, kada unosi veliku pomutnju u... Čitaj dalje »

  • Stijene - priroda što nas okružuje

   Stijene - priroda što nas okružuje

   Naš planet Zemlja ima stjenovitu građu. Ako pogledamo oko sebe, sve što nas okružuje zapravo je izgrađeno od određenih vrsta stijena koje se nalaze u prirodi. Zgrade, kuće, cijeli gradovi, pa i prometnice po kojima se svakodnevno krećemo,... Čitaj dalje »

  • Viktorijini slapovi - čudo Afrike

   Viktorijini slapovi - čudo Afrike

   Afrika je kontinent velikih suprotnosti, kolijevka civilizacije i mjesto na kojem je priroda pokazala svoju ljepotu i maštovitost stvaranja. Jedna od tih prirodnih ljepota i njezino čudo su Viktorijini slapovi. Smješteni na južnijem djelu... Čitaj dalje »

  • Nizozemska - vječna borba s morem

   Nizozemska - vječna borba s morem

   Nizozemska ili niska zemlja (Low Countries). Već sam naziv govori kakva je prirodno -geografska osnova ove zemlje. U Nizozemskoj postoji poslovica koja kaže da je Bog stvorio svijet, a Nizozemac je stvorio Nizozemsku. Razlog je to što je više od... Čitaj dalje »

  • Bora Bora - otok iz snova

   Bora Bora - otok iz snova

   Prije tri milijuna godina iz mora je iznikao veliki vulkan, a oko njega se počeo stvarati koraljni prsten. Koralji su, koristeći kalcij iz plitkih toplih mora, počeli rasti i stvarati koraljni greben, dok je vulkan vremenom počeo tonuti. Kad... Čitaj dalje »

  • Sveta planina Fuji

   Sveta planina Fuji

   Japan je oduvijek bio zemlja egzotike, neshvatljiva i neobična. Smještena daleko na istoku, kao da je sačuvala svoje tajne od ostalog svijeta. Daleki i za mnoge nedostižni otoci, predmet su mašte i divljenja zbog svoje jedinstvene kulture i... Čitaj dalje »

  • Sjeverni Velebit - dragulj hrvatskih planina

   Sjeverni Velebit - dragulj hrvatskih planina

   Još jedan biser Hrvatske smjestio se na području planine Velebit, točnije na njezinom krajnjem sjevernom dijelu. Inače, cijela planina Velebit proglašena je Parkom prirode, a njezina dva dijela, sjeverni i južni, čine dva Nacionalna parka -... Čitaj dalje »

  • Papuk - planina otok

   Papuk - planina otok

   Kada kažemo Slavonija, uvijek su prva asocijacija beskrajne ravnice i kultivirane površine. Ipak Slavonija i nije tako dosadno ravna, ima i ona svojih planina i uzvisina. Jedna od tih planina je i Papuk, najljepša planina Slavonije. ... Čitaj dalje »

  • Mamutska spilja - najduži labirint na svijetu

   Mamutska spilja - najduži labirint na svijetu

   Za ovu spilju znali su prije 4000. godina Indijanci, a u 19. stoljeću postala je pravi mamac za turiste. Smještena na sjevernoameričkom kontinentu, točnije državi Kentucky, danas je spilja dio Nacionalnog parka i predstavlja golemi vapnenački... Čitaj dalje »

  • Lastovsko otočje - netaknuti biser Jadrana

   Lastovsko otočje - netaknuti biser Jadrana

   Sam naziv kaže da se Park prirode Lastovsko otočje sastoji od više otoka, točnije 44 otoka, otočića i hridi. Proglašen Parkom prirode 2006. godine, Lastovo spada u najmlađe Parkove prirode. Lastovsko otočje spada u najbogatije i... Čitaj dalje »

  • Dolina smrti - najsuše, najtoplije i najniže mjesto

   Dolina smrti - najsuše, najtoplije i najniže mjesto

   Postoji mjesto na svijetu gdje ljetne vrućine doslovce prže i gdje može proći cijela godina a da ne padne ni kap kiše. To je mjesto Dolina smrti – najtoplije, najniže i najsuše mjesto u Sjevernoj Americi. Nazivi mjesta u toj dolini kao što... Čitaj dalje »

  • Kanarski otoci - otoci sreće, mladosti i vječnog proljeća

   Kanarski otoci - otoci sreće, mladosti i vječnog proljeća

   Prije nekoliko milijuna godina, na sjeverozapadnim obalama Afrike, iz dubina Atlantskog oceana eruptiralo je nekoliko vulkana, a lava od kontinuirajućih erupcija formirala je planine na oceanskom dnu. Vrhovi tih vulkanskih planina izdigli su se... Čitaj dalje »

  • Put divova- Giant’s Causeway

   Put divova- Giant’s Causeway

   Jednom davno u Irskoj je živio div po imenu Finn MacCool. Izabranica njegovog srca nije bila iz Irske, već sa otoka Staffa u Škotskoj. Da bi ona lakše došla do njega, a da pri tome ne smoči noge u moru, div je za nju izgradio posebnu stazu,... Čitaj dalje »

  • NP Risnjak - odmor na pola puta

   NP Risnjak - odmor na pola puta

   Godine 1953. Vlada Republike Hrvatske proglasila je Risnjak Nacionalnim parkom. Zbog jedinstvenosti i prirodne ljepote ovog prostora bilo ga je nužno staviti pod posebnu zaštitu, kako bi se ovo područje na adekvatan način vrednovalo i... Čitaj dalje »

  • Sejšeli - san ili stvarnost

   Sejšeli - san ili stvarnost

   Od svih destinacija većina novopečenih mladenaca bira ovo rajsko otočje za uživanje medenog mjeseca. Pijesak, palme, more i sve ostalo što ove otoke čini preljepima i romantičnima, glavni su mamac za turiste i posjetitelje. Sejšeli su zbog... Čitaj dalje »

  • Zagrebački parkovi - oaze mira u urbanoj vrevi

   Zagrebački parkovi - oaze mira u urbanoj vrevi

   Današnji ubrzani tempo života diktira konstantnu mobilnost ljudi. Gradske gužve i vreve, prepune ulice i buka prometa toliko su postali dio našeg svakidašnjeg života, da smo na mir i tišinu gotovo i zaboravili. U tok sveopćoj strci i ludnici... Čitaj dalje »

  • Srebrna zemlja - Argentina

   Srebrna zemlja - Argentina

   Obično kad se govori o nekoj zemlji, najviše se komentira njezina turistička privlačnost ili ekonomska razvijenost. U tekstu koji slijedi ukratko je opisana Argentina u geografskom smislu. Posebnosti njezinog prostora, klima i živi svijet... Čitaj dalje »

  • Park prirode Žumberak - nezaboravan izlet

   Park prirode Žumberak - nezaboravan izlet

   Ide vam se na jednodnevni izlet ali želite izbjeći duga putovanja. Idealno mjesto za vas nadomak je Zagreba. Pogledate li prema zapadu, vidjet ćete planinske lance Žumberačkog i Samoborskog gorja i već za manje od sat vremena možete uživati... Čitaj dalje »