Polarna svjetlost - nebeska čarolija

Objavljeno 04.07.2013. u kategoriji Svaštara,

Jedna od najljepših prirodnih nebeskih pojava zasigurno je polarna svjetlost ili aurora borealis. Na žalost vidljiva je samo na višim geografskim širinama. Ipak ponekad, ali vrlo rijetko, aurora svoju ljepotu pokaže i u područjima srednjih geografskih širina i to u obliku crvenkastog sjaja na obzorju.

Polarna svjetlost - nebeska čarolija

Foto: Ferdinand Bart Alst

Polarna svjetlost pojavljuje se najviše iznad polova. Ona iznad Sjevernog pola zove aurora borealis, a iznad Južnog aurora australis. Njezina predivna pojava poput zavjese u bojama koja se stalno njiše očarala je svakoga tko je imao tu sreću i priliku vidjeti ju. Izgleda toliko nestvarno i čarobno kao da je dio nekog vilinskog svijeta, a njezin nastanak zapravo i je još jedno čudo prirode. Naime, za nastanak polarne svjetlosti odgovorno je Sunce. Kako znamo, Sunce zrači i izbacuje struju vruće plazme u svim smjerovima, pa tako jedan dio dolazi i do Zemlje. To je takozvani Sunčev vjetar koji, kad naiđe na Zemljino magnetsko polje, skreće prema polovima. Pri spiralnom kretanju uzduž magnetskih silnica čestice Sunčevog vjetra sudaraju se sa molekulama plinova iz Zemljine atmosfere, koji onda emitiraju obojenu svjetlost. Učestalost njezinog pojavljivanja poprilično je uobičajena na polarnim dijelovima Zemaljske kugle. Kada je Sunčeva aktivnost jača, a to se događa u ciklusu svakih 11 godina, aurora je tada vidljiva učestalije i jače, pa njezina ljepota u tim razdobljima seže bliže ekvatoru.

Velika je šteta što takvu posebnu prirodnu ljepotu imaju prilike vidjeti samo rijetki. Mi u aurori možemo uživati preko fotografija koje su bar na trenutak i djelomično uspjele uhvatiti njezinu posebnost i divotu. Ipak, ako jednog dana i uhvatimo priliku da posjetimo najsjevernije ili najjužnije predjele našeg planeta, možda ćemo imati sreću uloviti i aurorinu igru na nebeskom svodu.

Tagovi: polarna svjetlost, aurora borealis