Park prirode Učka

Objavljeno 23.10.2013. u kategoriji Putovanja, Hrvatska

Park prirode Učka proglašen je 1999. godine. Park je zapravo dio planinskog masiva Učka, smještenog na Istarskom poluotoku. Specifičnost njegove bujne vegetacije i na višim nadmorskim visinama posljedica je osobitosti klime zbog blizine mora.

Park prirode Učka

Foto: Pinterest.com

Nalazite li se u Rijeci ili možda u Opatiji, pogled će vam stalno lutati prema impozantnoj planini koja se uzdiže iznad opatijske rivijere. A odlučite li se popesti na njezin vrh, pred vama će se otvoriti nezaboravan pogled na Istru, Kvarner, Gorski kotar, Velebit, Trčćanski zaljev, Alpe i Dolomite.

Učka spada u planinske lance Alpa i Dolomita. Njezin krški reljef razlog je njezinih brojnih spilja i jama, od kojih je za sada poznato oko 200. Zato je Park prirode Učka privlačan za ljubitelje spelologije i planinarenja. Bogatstvo prirodnih izvora vode, raznolikost flore i faune, krški oblici reljefa i sam prirodni položaj i smještaj Parka ubraja ga u najzanimljivije predjele zapadne Hrvatske. Geomorfološki spomenik prirode, kanjon Vela draga, najpopularniji je među poklonicima slobodnog penjanja.

Ako ste zainteresirani za posjet Parka prirode Učka, možete se raspitati o „Učka outdoor“ što je zajednički naziv za skup aktivnosti koje se nude kao oblici rekreacije, a ne ugrožavaju prirodna i ljudskim radom stvorena obilježja Parka.

Tagovi: ucka, učka, park, park prirode