Pariz - grad ljubavi

Objavljeno 12.02.2014. u kategoriji Putovanja, Svijet

Mnogi ga nazivaju gradom ljubavi ili gradom svjetlosti, ali to su samo neki od naziva za ovaj predivan, glavni grad Francuske. Smjestio se na obalama rijeke Seine, u sjevernoj Francuskoj. U samom srcu pokrajine Île-de-France.

Pariz - grad ljubavi

Foto: Anthony GELOT

Naziv Pariz potječe od galskog plemena Parisijci, a stanovnici su Parižani ili na francuskom Parisiens. Kako je Pariz jedna od najpopularnijih turističkih destinacija vjerujem da bi i vi rado odletjeli tamo, pogotovo sada u ovo ljubavno vrijeme.

Naravno, kada sletite obavezno morate pogledati jedne od najpoznatijih građevina. katedrala Notre Dame, Napoleonski Slavoluk i Eiffelov toranj. Osim građevina tu si i dva predivna parka, Tuileries i Luxembourg. Nemojte nikako zaboraviti na jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu - Louvre, gdje možete vidjeti Mona Lisu te djela Pabla Picassa i Augustea Rodea. Najskuplja ulica, Avenue des Champs - Elysees (Elizijske Poljane), dugačka je čak 2 kilometara te ima mnogo prodavaonica luksuzne robe - Louis Vuitton, Cartier, Sephora, Fendi, Lacoste, Gap. Naziv je odbila prije 4 stoljeća, dok je prije toga bila niz vrta i polja, po čemu je dobila ime.

Osim ovih najpoznatijih ulica, građevina i znamenitosti tu su još i Elizejska palača, I`Olympia, dvorac Versailles te nikako nemojte svratiti u restoran, a da ne probate francuske specijalitete, šampanjac, sir, razna vina, pariške kroasane, goveđi file Paris, francuske pite te brojne druge poslastice.