Nacionalni parkovi u Hrvatskoj

Objavljeno 28.04.2011. u kategoriji Putovanja, Hrvatska

Nacionalni parkovi su zaštićeni prostori koji se ističu svojom jedinstvenom ljepotom, biljnim i životinjskim svijetom, te prirodnim rijetkostima gdje su ljudski utjecaji ograničeni.

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj

Foto: helmsjan

Nacionalni parkovi su zaštićeni prostori koji se ističu svojom jedinstvenom ljepotom, biljnim i životinjskim svijetom, te prirodnim rijetkostima gdje su ljudski utjecaji ograničeni.

Hrvatski nacionalni parkovi su:

  1. Brijuni - nacionalni park i otočje koje se nalazi u Jadranskom moru, sastoji se od 14 otočića i otoka, a najčešće ga zovu i raj na zemlji.
  2. Kornati - grupa otoka koji se nalaze u Šibensko-kninskoj županiji, sastoji se od 89 hridi, otoka i otočića.
  3. Krka - sedmi nacionalni park koji je poznat po brojnim slapovima i jezerima. Rijeka Krka koja teće kroz park zaslužna je za ime ovog nacionalnog parka, a nalazi se u središnjoj Dalmaciji.
  4. Mljet - proglašen je nacionalnim parkom prvenstveno zbog jedinstvenog panoramskog izgleda hridina, klifova, razvedenih obala, te brojnih otočića. Krase se bogati biljni i životinjski svijet, te kulturno-povijesne baštine.
  5. Paklenica - drugi je nacionalni park po proglašenju u Hrvatskoj, a krase ga geomorfološke osobine, šume, životinjske i biljne rijetke vrste, a u sklopu parka nalazi se i najveća i napoznatija špilja Manita peć.;
  6. Plitvička jezera - iznimna prirodna ljepota slapova i jezera, planinski zrak, šumski prostrani kompleksi, bogatsvo faune i flore, drveni mostići i šumske staze su razlog zašto je ovaj park dobio status nacionalnog parka.
  7. Risnjak - smješten je u Gorskom Kotaru, a njegove posebne značajke su raščlanjenost dinarskog planinskog sustava u hidrološkom, klimatskom, geološkom i reljefnom smislu, te bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta.
  8. Sjeverni Velebit - park koji je poznat po strogim rezervatima Rožanski i Hajdučki kukovi, te po Lukinoj jami koja je ujedno i jedna od najdubljih jama u svijetu. Također, tamo je i nalazište endemične hrvatske sibireje, te poznati Velebitski botanički vrt.

Ovih 8 nacionalnih parkova zasluženo su dobili ovaj status, a oni koji ih još nisu posjetili to bi svakako trebali učiniti. Kako se istiću jedinstvenim prirodnim ljepotama, životinjskim i biljnim vrstama koje su također jedinstvene i rijetke, na nama je da poštujemo što nam je priroda poklonila i učinimo sve što je u našoj moći kako bi ta netaknuta prirodna ljepota ostala upravo i samo to, prirodna netaknuta ljepota.

Tagovi: nacionalni park, hrvatska