Nacionalni park Kornati

Objavljeno 02.02.2012. u kategoriji Putovanja, Hrvatska

Nacionalni park Kornati su zapravo otočje na Jadranskom moru koje pripada Hrvatskoj. Kornati se nalaze u srednjoj Dalmaciji, nedaleko Šibenika. Površina parka je 220 kvadratnih kilometara. Sastoji se od ukupno 89 otoka, otočića i hridi. Specifičan je po tome što ¾ nacionalnog parka čini more i podmorje.

Nacionalni park Kornati

Foto: Freddy Adams

1980. su Kornati proglašeni nacionalnim parkom, te je stavljen pod zaštitu. Litice parka koje su okrenute prema otvorenom moru, stanište su nekih rijetkih vrsta, a samim izgledom čine fenomen kojeg je teško opisati. Najbolje ih je vidjeti na otoku Klobučaru, Mani i Rašipu.

NP Kornati ima jednu od najrazvedenijih obala u čitavom Mediteranu, a boja mora je modra koja dolazi do izražaja zbog specifičnog izgleda samog otočja koje čini uglavnom kamenje.

Kornati svake godine mame uzdahe brojnih nautičara koji uživaju u prekrasnom pogledu na zaljeve koji su stvoreni prirodnim lupanja mora o kopno.

Na Kornatima živi jedna od rijetkih životinja, kuna bjelica, ali ju je jako teško primijetiti jer ne voli znatiželjne poglede.

Tijekom povijesti, Kornati su često bili meta osvajača i pljačkaša. Iako je bilo mnogo promjena vlasnika, danas uglavnom Murterani tamo obrađuju masline, smokve i vinovu lozu.

Zanimljivo zvuči kako je kopneni dio parka u privatnom vlasništvu.

Tagovi: kornati, nacionalni park kornati