Metvica - svježina i zdravlje iz prirode

Objavljeno 24.06.2014. u kategoriji Zdravlje, Zdrava hrana

Metvica je biljka koja raste na svim kontinentima osim na Antarktici. Uz njezina ljekovita svojstva, biljka je poznata kao začin za bolji okus i posebnu aromu u prehrani. Njezini zeleni listovi i ljubičasti cvjetovi prepoznatljivi su među ostalim livadnim cvijećem, a zbog ugodnog mirisa mentola, biljka i nosi ime metvica.

Metvica - svježina i zdravlje iz prirode

Foto: flickr.com

Za ljekovite preparate koriste se stabljika i listovi biljke. Glavni sastojak ove biljke je hlapivo ulje u kojem se nalazi više od 40 sastojaka, a terapijski učinak nastaje djelovanjem tri sastojaka, mentona, mentil-acetata i mentola. Ulje se dobiva parnom destilacijom svih dijelova biljke iznad zemlje. Metvica je dobra kod ublažavanja grčeva i problema nadutosti. Vrlo je djelotvorna kod bolesti iritabilnog crijeva, jer smanjuje bol u trbuhu, nadutost, učestalost stolice, želučane probleme i vjetrove. Mentol pomaže probavi na taj način da potiče protok žući i probavnih sokova, a može utjecati i na otapanje žučnog kamenca. Čaj od metvice može ublažiti simptome morske bolesti i mučninu. Ulje od metvice koristi se za masažu, jer se njegovim utrljavanjem u kožu ublažuje bol u mišićima. Metvica je biljka koja se koristi u više komercijalnih proizvoda od ijedne druge biljke. Zbog mentola, metvica se koristi posebno za njegu usne šupljine, desni i zubiju, te za osvježavanje daha. Također, ova biljka je dobra za liječenje začepljenog nosa i iritacije za vrijeme prehlada i viroza.

Metvica se nalazi u obliku masti, ulja, tinkture, i čaja na tržištu. Najviše se konzumira čaj metvice, koji može poslužiti u razne svrhe, primjerice za inhalaciju, vodicu za njegu kože i ostalo. U prošlosti se list metvice žvakao za svjež dah i bjelinu zubiju, a neki i danas na taj način koriste ovu biljku. Bez obzira kako i na koji način iskoristiti ovu biljku, njezino blagotvorno djelovanje će uvijek pomoći.