Medicina i tehnologija - mikročip za lijekove

Objavljeno 21.10.2013. u kategoriji Zdravlje, Njega tijela

Često se dešava da zaboravimo uzeti lijek. Neki su tome doskočili navijanjem budilice ili, što je dosta zgodno, namještanjem više alarma na mobitelu. Tvrtka MicroCHIPS iz Massachusettsa problem riješava na jednoj novoj razini.

Medicina i tehnologija - mikročip za lijekove

Foto: Pinterest.com

Ova američka tvrtka pionir je u razvijanju tehnologije inteligentnih implantanata, dizajniranih kako bi pomogli milijunima kroničnih bolesnika, čije liječenje podrazumijeva pažljiv nadzor i preciznu terapiju. Njihovi se proizvodi temelje na tehnologiji mikročipova, koji sadrže i do sto doza lijekova, a ugrađuju se pod kožu pacijenta. Čip je manji od nokta, pa je postupak jednostavan, zahtijeva tek mali rez i izvodi se pod lokalnm anestezijom. U njemu su lijekovi hermetički zatvoreni, a otpuštaju se prema određenom rasporedu (što se izvodi programiranjem čipa), prema zahtjevu (pri čemu se koristi bežični signal) ili prema potrebi organizma, pri čemu čip koristi biometrijske podatke i telemetriju. Kako takva tehnologija omogućava precizno doziranje i direktan unos, pogodna je za lijekove s malim djelatnim dozma i lijekove koji su manje učinkoviti kad se uzimaju na usta.

Proizvodi su još u fazi testiranja i već su u tu svrhu ugrađeni u bolesnike s osteoporozom. Mikrorezervoari sadrže teriparatid, anabolički agens koji se koristi za povećanje koštane mase u pacijenata s osteoporozom i pozitivni rezultati već su tu.

MicroCHIPS-ovi čipovi će osigurati ili poboljšati liječenje kroničnih bolesti i to bez izravne intervencije pacijenta ili njegovatelja. Kvaliteta života pacijenta s teškom bolešću će se tako poboljšati, omogućiti bolesniku više slobode i bolji ishod liječenja, kao i smanjiti njegove troškove.

Tagovi: tablete, mikrocip, medicina, tehnologija