Maslinovo ulje – dar bogova

Objavljeno 23.05.2014. u kategoriji Zdravlje, Zdrava hrana

Maslinovo ulje, kako i sam naziv govori, dobiva se iz ploda masline, točnije njegovim prešanjem i mljevenjem. Maslina je biljka, poznata već 4000 godina prije Krista, podrijetlom iz srednje Azije.

Maslinovo ulje – dar bogova

Foto: Daniella Segura

Ulje može biti ekstra djevičansko, koje je najbolje i najcjenjenije, zatim djevičansko i rafinirano maslinovo ulje najslabije kvalitete.

Maslinovo ulje ubraja se među najzdravije namirnice. Vitamin E, mononezasićene masti, lignani, hidroksitirosol i oleuropein samo su neki od spojeva, kojima je maslinovo ulje bogato.

Hidroksitirosol i oleuropein su antioksidativne fitokemikalije koje štite organizam od raznih karcinoma, primjerice raka dojke, štite srce i krvne žile, snižavaju visoki krvni tlak i uništavaju infektivne bakterije. Lignani u maslinovom ulju također štite organizam od kancerogenih promjena u stanicama. Maslinovo ulje gotovo da je najbolji izvor vitamina E kod prehrambenih proizvoda, a on štiti organizam od štetnih slobodnih radikala. Mononezasićene masti zdrava su zamjena za zasićene masti, a kako su kardioprotektivne, snižavaju ukupnu razinu kolesterola i lošeg kolesterola, a povećavaju razinu dobrog kolesterola.

Te masti također smanjuju rizik od kroničnih bolesti, primjerice artritisa, karcinoma i ostalih tegoba. Najnovija istraživanja dokazuju kako je maslinovo ulje odlično oružje u borbi protiv širenja virusa HIV-a. Najbolja za konzumaciju i blagotvorno djelovanje na organizam su ekstra djevičanska ili hladno prešana ulja nastala minimalnim postupcima prerade, jer se kod prerade koriste kemikalije i toplina koje umanjuju sadržaj nutrijenata. A da bi se sačuvao okus i sve hranjive vrijednosti, ulje je potrebno čuvati na hladnom i u dobro zatvorenim bocama.

Maslinovo ulje koristi se u raznim kombinacijama i za pripremu raznih jela. Ovo ulje nema samo ljekovitu ulogu, već je i poznato njegovo korištenje za proizvodnju prirodnih pripravaka za ljepotu i njegu tijela. Također je važna namirnica i u proizvodima za ljepotu, dobivenim na industrijski način. Maslinovo ulje glavni je sastojak u zdravoj prehrani i zbog ljekovitih svojstava posebno se preporučuje njegova konzumacija.