Mamutska spilja - najduži labirint na svijetu

Objavljeno 03.07.2013. u kategoriji Putovanja, Svijet

Za ovu spilju znali su prije 4000. godina Indijanci, a u 19. stoljeću postala je pravi mamac za turiste. Smještena na sjevernoameričkom kontinentu, točnije državi Kentucky, danas je spilja dio Nacionalnog parka i predstavlja golemi vapnenački labirint, najduži na svijetu sa podzemnim rijekama, jezerima i slapovima.

Mamutska spilja - najduži labirint na svijetu

Foto: David & Mon

Upravo zato je ta spilja i dobila takvo ime zbog svoje veličine, a ne zbog mamutskih ostataka kako se smatra. Podjeljena na pet razina, ova špilja ima oko 530 kilometara prolaza. Oni su izdubljeni djelovanjem kiselkaste vode u vapnenačkim planinama Kentuckyja.

Špilja je jedno vrijeme služila kao nalazište taloga dušikove soli koji se koristio za proizvodnju baruta. Kratko vrijeme nakon toga funkcionirala je kao lječilište od tuberkuloze zbog suhe klime i ujednačene temperature unutar nje. Na kraju ipak postaje važno turističko mjesto i tu ulogu zadržava do danas.

Velike i male dvorane, prostorija gdje stalagmiti i stalaktiti djeluju poput okamenjenih slapova Niagare, te Rijeka jeke koja se nalazi 110 metara ispod površine i njome plove čamci sa posjetiteljima samo su neke od posebnosti, zanimljivosti i ljepota Mamutske spilje. Prostorije nalik katedralnim dvoranama, prirodne skulpture od kamena i ostale zanimljive kamene formacije danas isto kao i nekad privlače mnoštvo turista i posjetitelja.