Limfna drenaža - ručno ili pomoću aparata

Objavljeno 10.05.2011. u kategoriji Žene, Fitness i dijeta

Limfa je tekućina koja je bez boje, sastavljena od bijelih krvnih stanica i plazme. Ta tekućina prolazi kroz organizam putem limfnih žila i limfnih čvorova. Na taj način krv dolazi u sve dijelove tijela te donosi sve potrebno za normalno funkcioniranje tkiva i organa.

Limfna drenaža - ručno ili pomoću aparata

Foto: 5tvHD1

Manji zastoji limfe dolaze svakodnevno, kod dužeg stajanja ili sjedenja. Veći zastoji dolaze kod ljudi koji su imali neku vrstu operacije ili kod nekih vrsta bolesti. Ako dolazi do toga, potrebno je napraviti drenažu. Debljina i celulit također su razlozi za limfnu drenažu.

Limfna drenaža provodi se ručno ili pomoću aparata. Ručna limfna drenaža slična je masaži. Učinkovita je metoda kojom se pojačava rad mikrocirkulacije, stimulira se metabolizam i limfni sustav te se na taj način razgrađuju otpadne tvari. Pomoću aparata se upuhuje zrak u manšete, te se tako pritiskom gura limfa od periferije prema srcu, a koristi se presso i vacum metoda.

Kod bilo koje metoda, drenaža traje do sat vremena, ponekad i duže, a treba ju provoditi svakodnevno kod ciklusa tretmana, a po potrebi i više puta na dan. Kada se radi limfna drenaža potrebno je s njom kombinirati i neke vrste vježbanja za cirkulaciju. Ako se radi tretman u slučaju debljine ili celulita, tretmani se moraju kombinirati s prehranom i svakodnevnom tjelovježbom kako bi se postigla što veća učinkovitost drenaže.

Limfna drenaža usmjerena je na tretmane edema, boli i preventive, ne kombinira se s nikakvim lijekovima, sastavni je dio rehabilitacije i regenerativne njege.

Tagovi: limfna drenaža, ručna limfna drenaža