Konji - elegantne životinje

Objavljeno 17.05.2011. u kategoriji Zabava, Fotka dana

Pripadnik roda Equus. Nekada su konji bili najvažnija domaća životinja, a danas žive diljem svijeta. Konji se međusobno razlikuju po veličini i građi tijela, te krznom i njegovom bojom. Dijele se na tri tipa, punokrvni, toplokrvni i hladnokrvni konji.

Konji - elegantne životinje

Foto: Patrick Henson

Punokrvni konji su sportski tipovi, vrlo su osjetljivi, a njihova brzina ide do 70 km na sat. Toplokrvni su jahači konji jer su lakši i pokretljiviji za razliku od hladnokrvnih koji su teži i od 800 kilograma, a ta pasmina najčešće koriste za rad u šumi, polju ili rudnicima.

Kada hodaju, konji se oslanjaju samo na srednji nožni prst jer su im ostali prsti zakržljali. Njihove oči smještene su sa strane glave. Uši su im vrlo pokretljive i mogu ih okretati u bilo kojem smjeru, a ako su okrenute naprijed to znači znatiželju i pažnju, ako su okrenute unazad i priljubljene su uz glavu to znaći da pokazuje strah ili agresivnost, u oba slučaja upozorenje. Uši koje vise opušteno znači da je konj opušten, ali isto tako može značiti da se ne osjeća dobro ili je umoran. Kod jahanja to znači opreznost.

Ovisno o pasmini, konji mogu biti visoki do 200 centimetara, oni visine do 150 centimetara zovu se poni, a ispod toga su mali konji. Njihova težina ide od 90 do 1200 kilograma, veliki konji žive do 30godina, s time da poni može živjeti i 50 godina.

Skotnost kod konja traje 11 mjeseci, parenje počinje u proljeće, a kobile su plodne samo od 12 do 24 dana u to vrijeme. Kobile spolnu zrelost dostižu do 18-og mjeseca, a ždrijepci do 20-og mjeseca života.

Životinje su koje žive u krdu. Kobila je predvodnica koja vodi krdo na pojilo i pašu, te ona određuje gdje ići i kada ići. Pastuh u krdu zadužen je za obranu od grabežljivaca. Kada mladi ždriepci dosegnu spolnu zrelost, pastuh ih potjera iz krda kako bi se oni mogli pripremiti i formirati svoje krdo.

Kada konj osjeti da je u opasnosti on će bjegom probati izbjeći bilo kakav sukob. Vjeruje se da su se konji prvi puta domesticirali u centralnoj Aziji, te se ni danas još ne zna kada je čovjek prvi puta koristio konja.

Tagovi: konji, konj, domaći konj