Jabuka- Kraljica voća

Objavljeno 22.10.2011. u kategoriji Zdravlje, Zdrava hrana

Svježa je jabuka zdrava užina. Sadrži vitamin C, koji pomaže u očuvanju imunosustava. Ne sadrži puno kalorija, ali sadrži visok udio jednostavnog šećera, slađeg od saharoze, koji se sporije metabolizira, te tako pomaže u kontroli šećera u krvi.

Jabuka- Kraljica voća

Foto: biebe08

Jabuke sadrže i bioflavonoide koji pozitivno utječu na rad pluća pa tako mogu dobro utjecati na pušače. Voće je koje se može jesti u slučajevima zatvora, a kao pirjano jede se u slučaju proljeva i gastroenetritisa. Jabuke se također i suše, ali sušene jabuke gube sav vitamin C. Bez obzira na to, prirodni šećer koji sadrže se koncentrira, te je takav proizvod odličan za sportaše jer je dobar izvor ugljikohidrata koji se pretvara u energiju. Također, sušene jabuke su bogate vlaknima i dabar su izvor željeza.

Kaže se kako svaki dan treba pojesti bar jednu jabuku kako bi se očuvalo zdravlje organizma. Inače, 100 g jabuke sadrži 3 grama dijetalnih vlakana, 85 grama vode i 10,9 grama ugljikohidrata. Jabuka je odlična u borbi protiv virusa, slobodnih radikala i bakterija tako da će nas zaštititi od prehlade, ali i smanjiti rizik pojave raka debelog crijeva. Pozitivno djeluje na rad srca i krvožilnog sustava, a poznata je i kod većine dijeta jer potiće izlučivanje suvišne tekućine iz organizma, a na taj način gubimo kilograme.

Sadrži fosfor i kalcij pa zbog toga štiti i jača usnu floru i zubno meso. Jabuka je odlična u podizanju raspoloženja jer u sebi sadrži i serotonin, a također je uspješna u osvježavanju nakon nekog treninga, te će nam pomoći kod umora ili gubitka koncentracije, a poznato je da služi i kao sredstvo za uspavljivanje i smirivanje.

Naš organizam će biti ispunjen energijom samo jednom jabukom na dan tako da ovo voće itekako zaslužuje dobiti titulu Kraljice voća.

Tagovi: jabuka, jabuke