Išijas - kako ga izliječiti

Objavljeno 19.12.2011. u kategoriji Zdravlje, Njega tijela

Išijas je živac, najdulji u tijelu, koji se proteže od donjeg dijela kičme ili kralježnice sve do stopala. Išijas imamo na svakoj strani donjeg dijela tijela, što znači da nas jedna noga može boljeti dok druga ne. On izaziva vrlo jaku i neugodnu bol koja može trajati kraće ili duže, ovisno o tome kako se prema boli ponašamo, ali obično ne traje dulje od 2 mjeseca.

Išijas - kako ga izliječiti

Bol se javlja kada je živac ukliješten ili pritisnut. Uzrok javljanju boli može biti različit, ali najčešće je to posljedica ozljede ili nekakve koštane izrasline. Ukoliko je pritisak na živac jak, on može izazvati trnce i slabost u nogama koje vas neće slušati.

Simptom išijasa je bol u bilo kojem dijelu tijela gdje živac prolazi. Manjak osjeta i slabost mišića je također jedan od simptoma išijasa. Javlja se kod predugog sjedenja, lošeg držanja, trudnoće, istezanja mišića, pretjerane težine i drugo.

Najčešći uzrok je hernija diska, no postoje još i lumbalna stenoza i tumor na kralježnici. Lumbalna stenoza je suženje jednog ili više područja u kralježnici. Tumor na kralježnici može uzrokovati pritisak na živce kralježnice te onda dolazi do boli.

Išijas se liječi na nekoliko načina, a najbolji je svakako tjelovježba. Osim tog načina liječenja, možete koristiti tople ili hladne obloge, lijekove za opuštanje mišića i lijekove protiv boli. Fizikalna terapija najbolje pomaže. Osim što obnavlja i pojačava mišiće, dobiti ćete i nekakvu vrstu otpornosti i smanjiti pritisak na diskove.

Uz vježbu najvažnija je prehrana. Uzimajte dovoljne količine kalcija i magnezija prije spavanja. Vitamin C i B također pomažu, ali ih kombinirajte s tjelovježbom.

Akupunktura, masaža i kiropraktika su metode liječenja koje su svakako dobrodošle, ali tek onda ako vam ništa od gore navedenog ne pomogne. Najbolji savjet za liječenje ili prevenciju dati će vam vaš doktor. Nemojte se ustručavati pitati ga sve što vas zanima.