Povijest

Naziv i simbol za novčanu valutu euro (€)

Naziv „Euro“ odabran je 16. prosinca 1995. godine na sjednici Europskog vijeća u Madridu. Njegova ISO oznaka je „EUR“ i za iznose u eurima smije se upotrebljavati umjesto simbola „€“, ali ne i u kombinaciji sa njime.

Simbol odnosno logotip € osmislio je i dizajnirao Belgijski grafičar Alain Billiet. Simbol ima zanimljive temelje – prvo slovo riječi „Europa“ i grčko slovo epsilon (Є). Grčko slovo je referenca na kolijevku europske civilizacije, a dvije paralelne crte kojima je slovo „prekriženo“ znak su stabilnosti.

Postavljanje simbola valute u odnosu na numerički iznos razlikuje se od države do države, pa se tako u hrvatskom jeziku simbol piše nakon numeričkog iznosa odvojen jednostrukim razmakom. Na primer – „Cijena ovog proizvoda iznosi 25 €“.

Za razliku od hrvatskog, u engleskom jeziku simbol valute se piše ispred numeričkog iznosa i to bez razmaka. Primjer – „The price of this product is €25“.

Autorsko pravo na simbol (i logotip) eura posjeduje Europska zajednica, koju zastupa Europska komisija. Međutim, ukoliko € želite upotrijebiti i u svojem logotipu ne oklijevajte se obratiti uredu EU za intelektualno vlasništvo, ali pritom budite sigurni da je vaš dizajn ipak dovoljno različit od službenog simbola kako ne biste ostali kratkih rukava.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

Zanimljivosti.hr

Trebaš šarmirati nekoga svojim znanjem, ili jednostavno želiš naučiti nešto novo? U svakom slučaju si na pravom mjestu! Donosimo samo provjerene genijalnosti za koje još nikada nisi čuo, i nudimo ti priliku da se prisjetiš onoga što već znaš.


info@zanimljivosti.hr

© 2024 Zanimljivosti, Sva prava pridržana.