Priroda i životinje

Jaguar - podvodna mačka?

Poznati po svom prekrasnom točkastom krznu, Jaguari su najveće američke divlje mačke. Odlični su lovci koji svoj plijen ulove u jednom skoku, a iznimno su dobri i plivači i ronioci jer uglavnom nastanjuju područja uz vodu. Pripadaju mesožderima i na suhom se uglavnom hrane sisavcima a u vodi ribama, anakondama, kornjačama i manjim aligatorima.

Najčešće žive u amazonskim šumama a najaktivniji su u sumrak. Plijen ubijaju uglavnom davljenjem, ali ugriz im je najsnažniji od svih mačaka iz porodice pa njime bez poteškoća probijaju lubanju ili oklop plijena.

Žalosna je činjenica da su Jaguari ugrožena vrsta. Propadanjem tropskih prašuma i oni ubrzano gube svoja prirodna staništa. Međutim, to nije jedini razlog njihovom izumiranju - često ih se izlovljava zbog specifičnog krzna. Iako je danas veliki pritisak na sve koji promoviraju i potiču nošenje pravog životinjskog krzna, jaguar unatoč ugroženosti i dalje nije dovoljno zaštićen. Govori se kako napada ljude, ali svjedočanstvo jednog lovca potvrđuje upravo suprotno: Jaguar ga je kilometrima pratio kroz šumu i na kraju jednostavno nestao. Lovac je zaključio kako ga je jaguar samo htio ispratiti iz svog područja. Kako smo i napomenuli, jaguari su iznimno dobri lovci i na suhom i u vodi, dakle da je on htio uhvatiti sirotog čovjeka to bi učinio bez zadrške. 

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

Zanimljivosti.hr

Trebaš šarmirati nekoga svojim znanjem, ili jednostavno želiš naučiti nešto novo? U svakom slučaju si na pravom mjestu! Donosimo samo provjerene genijalnosti za koje još nikada nisi čuo, i nudimo ti priliku da se prisjetiš onoga što već znaš.


info@zanimljivosti.hr

© 2024 Zanimljivosti, Sva prava pridržana.