Povijest

Dioklecijanova palača - dio povijesne jezgre grada Splita

Palača rimskog cara Dioklecijana jedna je od najpoznatijih znamenitosti grada Splita. Sagrađena je 5 km od Salone, antičke metropole čije je rušenje jedno od značajnijih događaja 6. stoljeća. Palača je nacionalno i svjetsko dobro, upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi davne 1979. godine. Materijal izgradnje palače, bijeli vapnenac, dopremljen je ni više ni manje nego s otoka Brača te Segeta kraj Trogira. Sam oblik palače podsjećao je na vojni logor, a njegove kule bile su primjer vojne arhitekture. Vanjski zidovi palače danas su dobro očuvani, baš kao i supstrukcije koje su nosile carev stan sačuvan u gornjem katu, a nalazio se uz južno pročelje. Prostor palače bio je podijeljen na dva dijela, u sjevernom dijelu nalazile su se zgrade za poslugu, skladišta i vojsku dok je južni dio bio raskošniji, za osobe na visokom položaju. Najupadljiviji dio je južna strana, okrenuta prema moru. U donjem dijelu nalazili su se otvori i vrata porta aenea (Mjedena vrata) i taj dio je u carevo vrijeme zapljuskivalo more. U otvorenom prostoru s lijeve strane, ispred carevog stana, nalazio se mauzolej (današnja katedrala sv. Dujma). Između 12. i 14. stoljeća počela je izgradnja zvonika katedrale sv. Dujma. Majstor Andrija Buvina izgradio je drvena vrata katedrale, a oltar sv. Staša djelo je Jurja Dalmatinca.

2 Comments

Jude Martinez
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Elizabeth Jason
Feb 6, 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Write a Comment

Zanimljivosti.hr

Trebaš šarmirati nekoga svojim znanjem, ili jednostavno želiš naučiti nešto novo? U svakom slučaju si na pravom mjestu! Donosimo samo provjerene genijalnosti za koje još nikada nisi čuo, i nudimo ti priliku da se prisjetiš onoga što već znaš.


info@zanimljivosti.hr

© 2024 Zanimljivosti, Sva prava pridržana.