Beluga kit - bijeli kit

Objavljeno 02.06.2011. u kategoriji Zabava, Fotka dana

Beluga kitovi nazvani su i bijeli kitovi zbog svoje plavkasto bijele boje, te dolaze iz porodice bijelih kitova. Njihova dužina ide do 6 metara, a mogu biti teški do 1000 kilograma, a mužjaci su uvijek teži i veći od ženki.

Beluga kit - bijeli kit

Foto: silent shot

U području ramena njihovo tijelo djeluje četvrtasto, a tijelo im je vrlo masivno. Glava je vrlo kratka, ali pokretljiva, prednje peraje su četvrtaste i zaobljene, oči im se nalaze blizu kuta ustiju, te su vrlo male, a uši su jedva vidljive.

Koža beluhe je ima debeli vanjski sloj i po sebi nema dlake. Njihova boja nije od rođenja bijela, kada dođu na svijet njihova boja je obično tamno siva ili čak smeđa, a nakon godinu dana života dobivaju plavkastu boju koja se zadržava do pete godine.

Beluge nastanjuju mora sjeverne polutke, uz obalu Kanade, Aljaske i Rusije. Također se mogu sresti u Japanskom moru i Ohotskom moru u Aziji, a u Europi nastanjuju Barentsovo more i krajnji sjever Norveške, zatim oko poluotoka Kole i oko otoka Zemlje Franje Josipa i Svalbarda. Zabilježeno je da su viđeni i oko Velike Britanije i Islanda, te i u Baltičkom moru.

Hrane se životinjskom hranom, a hrane se s više od 100 vrsta različitih životinja. Njihova staništa su uglavnom zaljevi, područja oko ušća rijeka, te mirne obalne vode.

Parenje se odvija u travnju i svibnju, a ženka nosi mladunce oko 14,5 mjeseci, a okoćeni mladunci teže do 75 kilograma, a dugi su do 1,7 metara.

Vrlo su društvene životinje, te žive u obiteljskim grupama, sporazumijevaju se zvukom koji su vrlo različiti i podsjećaju na zviždanje, skvičanje, kliktanje, mumljanje.

Tagovi: beluga, bijeli kit