Aromaterapija - smanjenje stresa tijela i uma

Objavljeno 30.01.2012. u kategoriji Zdravlje, Njega tijela

Aromaterapeutska masaža, namijenjena je dubokom opuštanju i smanjenju stresa tijela i uma, te detoksikaciju. Tehnika izvođenja je polagana, nježna i stimulirajuća. Relaksira mišiće, potiče cirkulaciju limfe i krvotoka, jača imunološki sustav organizma, smanjuje bol i druge smetnje.

Aromaterapija - smanjenje stresa tijela i uma

Foto: Photofollies by Carla Zagni

Aromaterpeutski tretman, namijenjen je rješavanju zdravstvenih, emotivnih ili energetskih problema. Tretman se sastoji od razgovora, opuštanja, masaže, vježbi disanja i tehnika kreativne vizualizacije. Provodi se kontinuirano zajedno sa kućnom primjenom aromaterapije (inhalacije, kupke, komprese). Eteričnim uljima djelujemo na emocije izazvane strahom, npr. anksioznost, depresija, emocionalna nestabilnost, umor, nesanica, slab imunitet, glavobolje i migrene, krvni tlak, i gubitak koncentracije.

Aromaterapija je nastala zahvaljujući francuskom kemičaru i kemičaru Rene Maurice Gattefosee. On je nakon eksplozije u svom laboratoriju uronio ruke u spremnik s eteričnim uljem. Odmah je osjetio olakšanje, a opekline su zacijelile jako brzo.

Aromaterapija, dio fitoterapije, kontrolirano je korištenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja te liječenja i prevencije bolesti, na svim razinama čovjekovog postojanja. Eterična ulja, premda ih nazivamo uljima, su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljaka destilacijom ili tiještenjem. Jedno eterično ulje sadrži na stotine kemijskih spojeva, stoga djelovanje eteričnih ulja na ljudski organizam još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno; zna se da kemijske sastavnice eteričnih ulja farmakološki djeluju na tkiva i organe, te hormonski i živčani sustav.

Svako ulje ima svoju energiju, kojom možemo djelovati na ljudsko energetsko polje. Upravo zbog te sposobnosti djelovanja, eterična ulja idealno služe holističkom pristupu čovjeku i njegovim potrebama.

Ugled i djelovanje aromaterapije i eteričnih ulja potvrdili su neki visoko cijenjeni liječnici, poput Valenta, Duraffourda, Lapraza, Belaichea, istraživači (P. Francomme) i farmaceuti (D. Baudoux). Usprkos neospornom i klinički dokazanom djelovanju, aromaterapija, osim u Francuskoj, nikad nije dobila zasluženo priznanje službene medicine.

Pojam aromaterapije je i kod nas prilično prostituiran i pojednostavljen, pa se aromaterapijom naziva bilo što gdje se koriste eterična ulja. Takva aromaterapija iskače doslovno iz svakog grma, pa se nudi u kozmetičkim, frizerskim i inim salonima. Aromaterapija je puno više od toga.

Tagovi: aromaterapija, aromaterapeutska masaža